Ik ben dol op appelstrudel en deze apfelstrudel met kersen en chocolade heb ik ooit gemaakt voor de Hello Jumbo. Nog steeds is dit een van de favorieten bij ons thuis. Apfelstrudel is van origine een Oostenrijks gebak maar wordt in Duitsland ook veel gegeten en geserveerd. Gemaakt van dun uitgetrokken deeg gevuld met plakjes appel en rozijnen. Er wordt verteld dat dit gebak is gebaseerd op de Turkse baklava. Door de vruchtenvulling is het geen gebak dat je dagen goed kunt houden, het vocht maakt dat de bodem van de apfelstrudel, als je hem langer dan een dag bewaard, zacht. Dit kun je voorkomen door bijvoorbeeld verkruimelde koekjes over het deeg te strooien. Speculaasjes zijn erg lekker in combinatie met kersen en chocolade.

Gebak voor 8-10 stukken

1 rol koelvers bladerdeeg (270 g)
400 g appels (bijv. Jonagold)
1 zakje vanillesuiker
1 el kristalsuiker
1 tl kaneelpoeder
50 g boter
150 g ontpitte kersen, diepvries (ontdooid)
40 g pure chocolade, grof gehakt
1 tl poedersuiker
½ tl cacaopoeder
Extra nodig: bakplaat bekleed met bakpapier

Neem het deeg 15 minuten van tevoren uit de koelkast. Schil de appels, snijd de klokhuizen eruit en halveer de partjes en snijd ze in stukjes. Schep de beide suikers en het kaneelpoeder erdoor. Smelt de boter, in een steelpannetje, op een laag vuur.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Rol het deeg met het ingerolde bakpapier uit op de met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het deeg met een beetje van de gesmolten boter.

Schep de appelstukjes met de kersen en de chocolade door elkaar. Verdeel het mengsel in een strook over de onderste helft van het deeg.

Houd 5 cm van de onderkant en de zijkanten (de korten kanten van het deeg) vrij. Vouw de onderste 5 cm deeg over de vulling heen en rol het deeg met de vulling met behulp van het ingerolde bakpapier op tot een rol. Vouw de zijkanten onder het deeg en zorg dat de deegnaad onderop zit. Scheur het stuk overgebleven papier van de rol bladerdeeg eraf.

Bestrijk de strudel met gesmolten boter. Bak de strudel in de voorverwarmde oven in 25-30 minuten lichtbruin en gaar. Bestrijk de strudel tijdens het bakken driemaal met gesmolten boter.

Neem de strudel met kersen en chocolade uit de oven en laat hem afkoelen tot lauwwarm. Bestuif hem met poedersuiker en de cacaopoeder. Snijd de strudel met een scherp mes is stukken. Lekker met slagroom of crème fraîche.

Bereidingstijd: ± 35 minuten
Oventijd: ± 30 minuten

Tips
• Ook een flinke eetlepel custardpoeder voorkomt dat het vocht uit het fruit de bodem snel zacht maakt.
• Maak deze strudel in de zomer met verse kersen!
• Probeer deze strudel ook eens met stukjes peer.