Het is oogsttijd dus nu gaan we ook weer appel-perenstroop maken! Dit is een prima klusje voor het weekend. De pan staat zachtjes te pruttelen, je hele huis ruikt naar zoet fruit en elk jaar verbaas ik mij er weer over dat je van valfruit toch nog zoveel lekkers kunt maken. Natuurlijk kun je er sap van maken maar mijn voorkeur gaat uit naar appelstroop of appel-perenstroop. Ik bewaar de potten in een kast boven de kelder, die is lekker koel en daar blijven de potjes zelfs tot twee jaar goed. Misschien nog wel langer maar zolang heb ik ze nog nooit bewaard. Er is niets lekkerder dan een snee warm desembrood met roomboter en home made appel- of appel-perenstroop!
Voor 4-5 potjes appel-perenstroop
4 kg appels (bijv. valappeltjes of Goudrenetten)
2 kg handperen (of valperen)
extra nodig: sappan (een zogenaamde sapextractor), goed schoongemaakte potjes
Was de appels en peren. Vul de onderste helft van de sappan met water, zet de bovenste twee gedeelten erop en breng het water aan de kook. Halveer de appels en peren en snijd eventueel beschadigingen weg. Doe 2/3 deel van de gehalveerde appels en peren in het bovenste gedeelte van de pan. Sluit de pan met de deksel en laat het water op een laag vuur koken.
De appels en peren stomen als het ware stuk en het sap loopt in het middelste gedeelte van de sappan. Voeg als het eerste gedeelte van het fruit wat ingezakt is de rest van de appels en peren toe.
Tap ongeveer elk uur het sap met behulp van het slangetje af (pas op voor spatten want dit is heet!). Vang het op in een metalen maatkan en schenk het in een ruime pan met dikke bodem. Vul ook elk uur de onderste pan met water aan en breng dat dan weer aan de kook.
Schep de appels en peren tijdens het stomen 2-3 keer om zodat er weer stoom in het bovenste gedeelte komt. Tap tijdens het stomen telkens het sap af en laat de pan met de stuk gestoomde appels en peren een nacht staan. Het sap dat daar nog uitlekt is heel geconcentreerd, dik en zoet. Schenk dat in en flesje en bewaar het als diksap om limonade mee te maken.
Breng het sap in de pan aan de kook en laat het zachtjes inkoken tot een dikke schuimige en bijna zwarte stroop. Controleer de stroop op dikte door een theelepel stroop op een schoteltje te scheppen en dat 10 minuten in de koelkast te laten opstijven. De stroop moet dan dik vloeibaar en goed te smeren zijn. Schep de stroop in de potten en sluit ze direct. Bewaar de stroop op een koele donkere plaats.
Bereidingstijd appelstroop: ± 10 uur
Appels en peren van eigen fruitbomen?
• Voor dit appel-perenstroop recept kun je heel goed valappels en peren en wormstekige appeltjes en peren gebruiken. Was het fruit, snijd de rotte plekjes eruit en ga verder zoals boven beschreven.
• Wist je dat je appelmoes ook heel goed kan inmaken. Heb je geen zin om uren met de appels bezig te zijn? Kook ze dan met wat suiker en een snuf kaneel tot moes en schep de hete moes in schone potten. Sluit ze direct en bewaar ze op ene koele donkere plaats.