Dit lekkere appelkruimeltaartje maakte ik voor mijn collega’s van Uit de Keuken van 8. Tijdens onze vergaderingen neemt iedereen altijd wat lekkers mee en komen we al smullend tot weer leuke nieuwe ideeën voor onze website. Ik ben van het brood en het bakken dus meestal zorg ik voor iets lekkers bij de koffie en voor versgebakken brood. Dit appelkruimeltaartje is een variant op een taart die ik wel vaker maak. Het taartje heeft een heerlijke knapperige bodem en de amarene kersen combineerde heel goed met de appel en het rozenwater.

Voor 8 punten

150 g zelfrijzend bakmeel
45 g witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
60 g koude boter, in stukjes
1 eidooier
2 appels (Goudrenetten), in stukjes
1 el suiker
½ tl kaneelpoeder
1 el rozenwater
70 g bloem
50 g rietsuiker
2 el havermoutvlokken
½ el custardpoeder
20 amarene kersen
extra nodig: lage taartvorm ø 20 cm, bakpapier

Roer het bakmeel met de witte basterdsuiker, de vanillesuiker en een mespunt zout door elkaar. Voeg 60 g van de boter en het ei toe en kneed met koele hand tot een soepel deeg. Bekleed de vorm met bakpapier.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en bekleed de vorm ermee. Zet de vorm 15 minuten in de diepvries. Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Schep de appel met de kristalsuiker, het kaneelpoeder en het rozenwater door elkaar. Wrijf de bloem met de rietsuiker, 70 g boter en een mespunt zout tot een kruimelig mengsel. Roer de havermout erdoor en zet tot gebruik in de koelkast.

Verdeel het custardpoeder over de taartbodem. Verdeel het appelmengsel en de amarene kersen erover en dek af met de kruimels.

Bak de taart in de voorverwarmde oven in 25-30 minuten lichtbruin en gaar. Serveer de taart lauwwarm.

Voorbereidingstijd: 25 minuten
Oventijd: 25-30 minuten

Tips
• Door de bodem te bestrooien met custardpoeder voorkom je dat de bodem door de appel te vochtig wordt. De custard bindt als het ware het vocht uit de appels.

• Heel af en toe hebben ze bij de Lidl (tijdens de Italiaanse weken) potten met amarene kersen. Ontpitte zure kersen worden in een suikersiroop ingelegd en hebben een heerlijke kruidig zoete smaak. Deze kersen zijn ook te koop van het merk Fabbri, dit zijn de bekende witte potten met blauwe letters. Je ziet ze vast weleens staan bij de Italiaanse ijssalons.