Voor deze asperge-wortelroerbak met limoen gebruik ik zowel de schil als het sap van de limoen. De geurige schil geeft de roerbak een heel eigen smaak en maakt dit wokgerecht net even anders. Bij groene asperges van Nederlandse bodem is het meestal niet nodig om het onderste gedeelte te schillen. Snijd of breek wel het onderste stugge stukje eraf. Door de groenten voor te koken verkort je de roerbaktijd en blijft de groente mooi van kleur. Met noedels of rijst zet je een lekker wokgerecht op tafel.

Hoofdgerecht voor 2 personen

400 g bospeen
350 g groene asperges
½ schoongeboende limoen
2 el arachideolie
2 rode uien, in partjes
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
1 el fijngehakte gemberwortel
175 g kippendijfilet, in kleine stukjes
1½ el sojasaus
½ el vissaus
½ el sesamolie
2 el grof gesneden korianderblad
2 tl (zwart) sesamzaad

Schil de bospeen met een dunschiller en snijd de wortels in schuine dunne plakjes. Schil zo nodig het onderste gedeelte en breek of snijd het onderste stugge stukje van de asperges. Snijd de stelen in schuine stukjes van 2-3 cm. Laat de kopjes heel.

Kook de wortelplakjes 5 minuten in gezouten water. Schep ze met een schuimspaan uit de pan in een schaal koud water. Laat ze goed uitlekken. Kook de aspergestukjes ( de kopjes niet), 3 minuten in het kookwater van de worteltjes. Schep ze met de schuimspaan uit de pan in koud water en laat ze uitlekken.

Schil intussen met een dunschiller de schil van de limoen. Snijd de schil in ragdunne reepjes en snijd de reepjes vervolgens fijn.

Verhit de olie in een wok en bak de kipfilet al omscheppend 3 minuten op een hoog vuur. Voeg de ui, knoflook en gember toe en bak ze 3 minuten al omscheppend mee.

Voeg de wortel met de asperges en de limoenschil toe en bak alles nog ± 2 minuten op een hoog vuur. Voeg limoensap naar smaak, de sojasaus, vissaus en versgemalen peper naar smaak. Druppel er de sesamolie over en garneer met het het korianderblad en het sesamzaad. Serveer de asperge-wortelroerbak met limoen met mie of rijst.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Tip
Heb je weinig tijd om te koken dan is zo’n lekker roerbakgerecht uitermate geschikt. Je kunt namelijk alle ingrediënten al een halve dag van tevoren snijden en zo nodig voorkoken. Zo kun je de tijd dat je ’s avonds met het bereiden van de maaltijd bezig bent aanzienlijk verkorten.

Variatietips
Je kunt met roerbakgerechten alle kanten op. Niet alleen kun je ruimschoots variëren met de groenten ook met het vlees of met de smaakmakers kun je telkens weer voor iets anders kiezen. Denk eens aan:

• bloemkool of broccoliroosjes
• sperziebonen, snijbonen, peulen of sugarsnaps
• paksoi, amsoi of Chinese kool
• witte asperges, bimi of mini asperges
• stukjes vis, reepjes biefstuk, tofu, vegetarische roerbakreepjes
• ketjap, currypasta, rijstazijn, kokosmelk, djeroek poeroetblad, ringetjes rode peper, oestersaus