Met deze Aziatische rijstnoedelsalade met groenten en zalm zet je een heerlijke licht-pittige salade op tafel waarin lekker veel verse groenten verwerkt worden. Ik ben dol op gerechten met een Aziatische twist en maak graag salades die ik dan op smaak breng met de zo typisch Aziatische ingrediënten als vissaus, gember en sesamolie. Deze smaakmakers geven een gerecht net even een andere draai.

Voor 2 personen

250 g romanesco of bloemkool
200 g peulen, afgehaald
½ komkommer
150 g rijstnoedels
1½ el arachideolie
1 el sesamolie
1 el gembersiroop
1 el vissaus
½ rode peper, zonder zaadjes in dunne ringetjes
1 el heel fijngehakte gemberwortel
100 g ijsbergsla, in dunne reepjes
2 bosuitjes, in schuine ringetjes
200 g gerookte zalm, in dunne repen
50 g taugé
2 tl (zwart) sesamzaad
eventueel 2 takjes koriander of platte peterselie

Verdeel de romanesco of bloemkool in kleine roosjes en kook ze 5 minuten in water met zout. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en spoel ze koud.

Doe de peulen in het kookwater van de romanesco en kook ze in ± 5 minuten beetgaar. Giet ze af en spoel ze koud.

Was de komkommer, snijd hem in plakjes van ½ cm dik en snijd de plakjes in reepjes van ½ cm.

Bereid de rijstnoedels volgens de bereidingswijze op de verpakking en spoel ze koud.

Klop een dressing van de arachideolie, sesamolie, gembersiroop, vissaus en versgemalen peper en zout naar smaak. Roer de peperringetjes en de gemberwortel erdoor.

Verdeel de groenten met de zalm en de noedels over een schaal en lepel de dressing erover. Garneer met het sesamzaad en eventueel wat koriander- of peterselieblad naar smaak.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Tip
Serveer deze Aziatische rijstnoedelsalade met groenten en zalm direct of zet hem tot gebruik afgedekt in de koelkast. Schenk de dressing er pas vlak voor het serveren overheen.

Variatietips
Deze salade smaakt ook lekker met andere groenten zoals kleine stukjes paprika, wortelreepjes of beetgaar gekookte sperziebonen of sugasnaps.