Dit bananenbrood met noten, rozijnen en rum is eigenlijk meer een cake dan een brood. Maar ik bak ze altijd in mijn oma’s broodvorm dus noem ik het een bananenbrood. Hoe je het ook noemt een bananenbrood of een bananencake het maakt eigenlijk niets uit. Feit blijft dat dit smeuïge baksel gewoon superlekker smaakt!

Voor 1 brood of ± 15 plakken

50 ml whisky
100 g rozijnen
100 g hazelnoten en/of amandelen
250 g zelfrijzend bakmeel
2 tl bakpoeder
1 tl kaneelpoeder
150 g lichte basterdsuiker
rasp van 1 schoongeboende sinaasappel
100 g zachte boter
2 grote eieren
450 rijpe bananen + 1 kleine banaan
Extra nodig: bakblik bekleed met bakpapier, 1 broodvorm (12 x 23 cm) bekleed met bakpapier

Verwarm de oven voor op 175 °C. Breng de whisky aan de kook en schep de rozijnen erdoor.

Verdeel de noten over het met bakpapier beklede bakblik en rooster ze in ± 8 minuten in de voorverwarmde oven lichtbruin. Schud ze op keukenpapier en laat ze afkoelen. Hak ze grof.

Roer het bakmeel met het bakpoeder, de kaneelpoeder, de suiker, de sinaasappelrasp en een snufje zout door elkaar. Wrijf de boter er met de toppen van de vingers doorheen tot een kruimelig mengsel.

Klop de eieren los. Pel de 450 g bananen en prak ze heel fijn. Schep ze door het ei en voeg het mengsel met de rozijnen en de whisky aan het bakmeelmengsel toe. Spatel het goed door elkaar en doe het over in de broodvorm.

Pel de kleine banaan en snijd hem overlangs middendoor. Leg de helften met de snijkanten naar boven op het beslag en druk iets aan.

Bak het bananenbrood, in de voorverwarmde oven in ± 60 minuten bruin en gaar. Controleer 10 minuten voor het einde van de bereidingstijd of het brood niet te donker wordt. Verlaag de temperatuur zo nodig naar 160 °C.

Neem het bananenbrood met noten, rozijnen en rum uit de oven en laat hem 10 minuten op een rooster in de vorm afkoelen Verwijder de vorm en laat het bannenbrood verder op het rooster afkoelen.

Bewaar het bananenbrood met noten, rozijnen en rum in aluminiumfolie of een passende goed afsluitbare trommel. Lekker met maple syrup.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 60 minuten

Tips
• De hazelnoten en/of amandelen kun je ook vervangen door gepelde walnoten.
• Liever geen alcohol? Neem dan sinaasappelsap of koffie. Als je voor koffie gaat moet je die beslist niet aan de kook brengen. De rozijnen door de vers gezette koffie scheppen is voldoende.
• Ook kun je de rozijnen vervangen door grof gehakte pure of melkchocolade. Voeg dan geen whisky toe.