Met dit basisrecept voor groentebouillon kun je alle kanten op én meteen alle groenterestjes uit je koelkast verwerken. Een rimpelige wortel of een stuk bloemkool dat zijn knapperigheid verloren heeft, verflenste kruiden, een handje spruitjes of een stuk witte kool dat eigenlijk al te lang in de groentelade heeft gelegen? Ze kunnen allemaal gebruikt worden! Knolselderij, ui en prei geven de bouillon een heerlijke kruidige smaak waardoor er bijna geen zout nodig is. Met de groentebouillon gemaakt van de ingrediënten in dit recept maak je een geurige bouillon die je overal voor kunt gebruiken. Je kunt hem zo drinken als gezond tussendoortje of hem gebruiken om een gevulde groentesoep van te maken. Maar ook als verfijnd voorafje met een handje groenten als plakjes bospeen, peultjes, wat champignons en/of ringetjes bosui of als basis voor een saus is deze bouillon heel geschikt.

Voor ± 2½ liter

2 uien
1/4 knolselderij
2 winterwortels
2 preien
2 el olijfolie
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
8 takjes peterselie
2 laurierblaadjes
stukje foelie
10 zwarte peperkorrels, gekneusd
± 1 el zout

Haal alleen de buitenste velletjes van de uien en snijd de uien in vieren. Snijd de knolselderij in plakken, schil de plakken en snijd de rest in blokjes. Boen de wortels onder stromend water schoon en snijd ze in grove stukken. Maak de preien schoon en snijd ze in brede ringen.
Verhit de olie in een ruime soeppan en fruit de ui 5 min. op een heel laag vuur. Voeg de knolselderij, de wortel en de prei toe en schep alles goed om.

Voeg 3 l koud water, de tijm, de rozemarijn, de peterselie, de laurierbladen, de foelie en de gekneusde peperkorrels toe en breng alles aan de kook. Voeg zout naar smaak toe en laat alles 1 uur op een heel laag vuur met de deksel op de pan zachtjes trekken.

Zeef de afgekoelde bouillon en laat de groenten goed uitlekken. Gebruik de bouillon direct of vries hem in porties in. Met dit basisrecept voor groentebouillon heb je altijd een heerlijke bouillon op voorraad!

Bereidingstijd: ± 1 uur en 25 minuten

Variatietips
• Voeg voor een Aziatische bouillon 5 cm in stukken gesneden verse gemberwortel, 3 gepelde teentjes knoflook en in plaats van het zout 1-2 el vissaus en 1 el sojasaus en toe.
• Voeg voor een tomatenbouillon 500 g in stukken gesneden rijpe tomaten toe.
• Vervang voor een Italiaanse groentebouillon de knolselderij door 10 in stukken gesneden stengels bleekselderij en voeg 2 gepelde teentjes knoflook, 500 g in stukken gesneden rijpe pomodori tomaten en 5 takjes verse of 1 eetlepel gedroogde oregano toe.

Bouquet garni
Dit traditioneel kruidenboeketje bestaat uit peterselie, tijm en laurierblad. Deze bij elkaar gebonden kruiden kunnen dan in een handeling uit de soep of saus verwijderd worden maar als het gaat om bouillon die toch gezeefd moet worden kunnen ze net zo goed los toegevoegd worden.