Maak vanavond deze bloemkoolcouscous, een lekker kruidig gerecht met een knipoog naar de Arabische keuken. Bloemkool is een veelzijdige groente, je kunt hem rauw eten, roerbakken, hij is geschikt om in de oven te roosteren, je kunt hem verwerken in hartige taarten en natuurlijk ook koken. In dit recept wordt de bloemkool heel fijn gehakt. Dat gaat het snelst in een keukenmachine. Doe dat op de pulsestand en houdt het goed in de gaten want de bloemkool moet een bite houden en mag niet papperig worden.

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

1 bloemkool
2 sjalotten
1 teen knoflook
3 trostomaten
½ komkommer
½ granaatappel
½ citroen
5 eetlepels olijfolie
2 theelepels ras el hanout
4 eetlepels fijngesneden koriander en/of platte peterselie
Extra nodig: keukenmachine

Snijd de roosjes met het stukje steel van de bloemkool en hak ze op de pulsestand tot korreltjes. Pel en snipper de sjalotten. Pel de knoflook. Was en snijd de tomaten en de komkommer in kleine blokjes. Haal de pitten uit de granaatappel. Pers de citroen uit.

Klop een dressing van het citroensap, de uitgeperste teen knoflook, de olie, de ras el hanout en peper en zout naar smaak.

Schep de bloemkool met de sjalotten, de tomaat, de komkommer, de helft van de granaatappelpitten, de koriander of peterselie door elkaar. Schenk de dressing over de salade en garneer met de rest van de granaatappelpitten. Lekker met gehaktspiesjes met kruidige yoghurtsaus (zie tip).

Serveertip
Gehaktspiesjes met kruidige yoghurtsaus
Maak 500 g biologisch rundergehakt aan met 6 eetlepels panko (Japans broodkruim) of paneermeel, 1 ei, 2 theelepels gemalen komijn en (citroen)peper en zout naar smaak. Vorm van het gehakt 8 worstjes, steek ze aan stokjes en druk ze plat. Rooster de met een beetje olie bestreken spiesjes in ca. 8 minuten bruin en net gaar. Pers 2 teentjes knoflook boven 250 ml volle yoghurt uit en roer er 4 eetlepels fijngesneden koriander en peper en zout naar smaak door. Serveer de gehaktspiesjes met de kruidige yoghurtsaus bij de bloemkoolcouscous met specerijendressing.