Bij deze bloemkoolpizza met kikkererwten, paprika en rookkaas wordt de bloemkool verwerkt in de bodem. Hierdoor krijg je natuurlijk een ander soort bodem als je gewend bent bij een gewone pizza maar het geeft wel een verrassend resultaat en je verwerkt extra groenten in de pizza. Ik had een restje kikkererwten over en die verwerkte ik in de topping. Met de rookkaas, die overigens niet smolt tijdens het bakken, zette ik met nog een frisse salade erbij een smakelijke maaltijd zonder vlees op tafel.

Voor 2-3 personen

550 g bloemkoolroosjes
2 el olijfolie
2 uien, in dunne partjes
1 teentje knoflook, gesnipperd
30 g bloem
200 g rookkaas, geraspt
1 ei
4 tl gedroogde oregano
150 ml passata
150 g gekookte kikkererwten (eventueel uit blik)
1 rode paprika, in dunne repen
2 el grof gesneden basilicumblaadjes
Extra nodig: keukenmachine, schone doek, stoompan, bakplaat ± 24 x 34 cm bekleed met bakpapier

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Maal de bloemkool in de keukenmachine tot kleine korreltjes.
Stoom de bloemkool in een met de doek beklede stoomgedeelte van de stoofpan 5 minuten. Neem de doek met de bloemkool uit de pan en laat de bloemkool iets afkoelen.

Verhit intussen. De olie in en koekenpan en fruit de ui al omscheppend lichtbruin en glazig. Neem de pan van het vuur.

Druk het overtollige vocht uit de bloemkool en doe de bloemkool in een schaal. Schep er de bloem, de knoflook, 50 g van de kaas, het ei en 2 theelepels oregano erdoor.

Strijk het bloemkoolmengsel gelijkmatig uit over de met bakpapier beklede bakplaat. Bak de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven. Neem het bakblik uit de oven.

Roer 2 theelepels oregano door de passata en strijk het over de bloemkoolbodem uit. Verdeel er de gebakken ui, kikkererwten, paprikarepen en de rest van de kaas over de bloemkoolbodem.

Bak de bloemkoolpizza nog ± 15 minuten in de voorverwarmde oven lichtbruin. Neem de bloemkoolpizza met kikkererwten, paprika en rookkaas uit de oven en bestrooi met de basilicum. Serveer de pizza met een frisse salade.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 30 minuten

Variatietips

• Vervang de rookkaas door geraspte extra belegen kaas of verbrokkelde blauwe kaas.
• Kies voor andere groenten; denk aan champignons, plakjes courgette, stukjes gekookte sperziebonen of broccoliroosjes.
• Vervang de bloemkool ook eens door broccoliroosjes.