De daslook groeit nog steeds uitbundig hier. Deze broccolisoep garneer ik met dunne reepjes daslook maar heb jij dat niet in de buurt groeien dan kun je dat ook heel goed vervangen door bieslook. Dat is iets milder van smaak maar combineert ook goed met deze broccolisoep. Met een kaasbruchetta van desembrood heb je in ongeveer 20 minuten een lekkere lunch klaar.

Lunchgerecht voor 2 personen

1½ el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 el kerriepoeder
250 g kruimige aardappelen, geschild en in dobbelstenen
250 g broccoli, in roosjes en stelen in plakjes
500 ml groente- of kippenbouillon
50 ml slagroom
versgemalen peper, zout
4-8 kleine sneetjes zuurdesembrood
75 g belegen boerenkaas, in plakjes
± 5 daslookblaadjes, gewassen en in ragdunne reepjes

Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui al omscheppend goudgeel en glazig. Bak de kerrie 1 min. mee. Voeg aardappel toe en bak ze 5 min. op een halfhoog vuur mee. Schep de broccoliroosjes en plakjes steel erdoor. Schenk de bouillon erbij en breng alles aan de kook. Kook de soep in ± 7 min. gaar.

Beleg intussen het brood intussen dik met de kaas. Snijd de gewassen daslook in ragdunne reepjes.

Pureer de soep met een staafmixer, roer er de slagroom door en breng hem op smaak met peper en zout. Rooster het brood 3 minuten onder de hete grill en laat de kaas smelten. Schep intussen de soep in kommen. Bestrooi de boterhammen met een beetje daslook en leg een plukje daslook in elke kom soep. Serveer direct.

Bereidingstijd: 20 minuten

Tip
Serveer de soep als voorgerecht in kleine koffiekopjes of kommetjes en serveer er een bruschetta van ciabatta of stokbrood bij.