Zo’n lekker broodje spekburger met tynjetaler en olijvenchutney gaat er altijd wel in. Net even anders dan een gewone hamburger en natuurlijk veel lekkerder. Het kan ook bijna niet anders met tynjetaler kaas, een romige iets zoete Friese gatenkaas met een volle smaak en zo’n lekkere chutneyachtige topping.

Hoofdgerecht voor 4 personen

3 el olijfolie
1 grote rode ui, in partjes
1 teentje knoflook, gepeld
1 el rode wijnazijn
1 el kappertjes
1 el pekelwater van de kappertjes
8 groene knoflookolijven zonder pit
100 g tartaar
150 g mager rundergehakt
1 tl zoete paprikapoeder
1 el tomatenketchup
1 eierdooier
4 el paneermeel
4 plakken ontbijtspek
1 kleine witte ui, in partjes
4 dikke sneeën desembrood
75 g tynjetaler kaas, in plakjes
1 trostomaat, in dunne plakjes

Verhit 1 eetlepel van de olie in een pan met dikke bodem en fruit de rode ui al omscheppend 5 minuten op een halfhoog vuur. Pers de knoflook erboven uit en fruit alles nog 3 minuten op een laag vuur.

Schenk de azijn en 75 ml water erbij en voeg de kappertjes, het pekelwater, de olijven en versgemalen peper en zout naar smaak toe. Laat alles zachtjes pruttelen en in 5 minuten iets inkoken. Roer regelmatig. Voeg eventueel een scheutje water toe.

Meng intussen de tartaar met het gehakt, het paprikapoeder, de dooier, paneermeel en peper en zout naar smaak. Vorm er 4 ovale burgertjes van en omwikkel ze met het ontbijtspek.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de witte uipartjes 3 minuten. Leg de burgers ertussen en bak ze aan beide kanten bruin en net gaar. Schep de ui regelmatig om.

Verdeel de gebakken uien en de tynjetaler kaas over het brood. Leg de burgers erop en verdeel de tomaatplakjes en olijvenchutney naar smaak erover.

Zet alles vast met een prikker en drink het broodje spekburger met tynjetaler en olijvenchutney een glas volle rode wijn. Lekker met een tomaten-rucolasalade erbij.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Tip

Wil je sneller het eten op tafel hebben? Ga dan voor een kant en klare chutney of serveer het broodje spekburger met tynjetaler met barbecuesaus. Dat scheelt zomaar 6 ingrediënten