Heb jij ook wel eens overrijpe bananen op de fruitschaal liggen die niemand wil eten, ga dan deze chewy bananenkoekjes maken! Je zult zien dan mekkert niemand meer over bananen met bruine vlekjes op de schil. Met grove havermout, amandelmeel, verse gemberwortel en kaneel maak je heel eenvoudig deze lekkere chewy koekjes. Heerlijk bij de koffie of thee maar ook superlekker als tussendoortje.

Voor ± 50 kleine koekjes of 25 grote (2 bakplaten)

140 g boter
85 g lichte basterdsuiker
175 g grove havermoutvlokken
60 g amandelmeel
125 ge zelfrijzend bakmeel
½ tl kaneelpoeder
1 tl bakpoeder
2 cm verse gemberwortel, geschild
2 rijpe bananen (± 250 g vruchtvlees)
Extra nodig: fijne rasp, bakplaat, bakpapier

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Smelt de boter met de basterdsuiker in een steelpan op een laag vuur.

Doe de havermout, het amandelmeel, zelfrijzend bakmeel, de kaneelpoeder, het bakpoeder en een snufje zout naar smaak in een kom. Rasp de gemberwortel erboven en meng alles goed.

Pel de bananen en prak ze met een vork fijn. Voeg ze met het gesmolten botermengsel aan het havermoutmengsel toe en roer alles goed om met en spatel.

Schep met 2 koffielepeltjes kleine bergjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ± 2 cm ruimte tussen de koekjes.

Bak de koekjes in 12-15 minuten in de voorverwarmde oven lichtbruin en gaar. Laat ze even op een taartrooster afkoelen. Bewaar de afgekoelde chewy bananenkoekjes in een trommel.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 15 minuten

Variatietips
• Vervang het kaneelpoeder ook eens door geraspte schil van een citroen of limoen. Of voeg aan het beslag met kaneelpoeder geraspte sinaasappel toe.
• Liever grote koeken? Schep dan groter portie op het bakpapier en bak ze in ± 20 minuten goudbruin.