Heb je net als ik een moestuin dan kom je in de zomermaanden waarschijnlijk om in de courgettes. Want als deze planten eenmaal aanslaan dan is het hek van de dam en kun je oogsten, en oogsten en oogsten en…. De bloemen om te vullen, de bloemen met kleine courgettes eraan om te serveren als een salade of sjiek groentegerecht of de volgroeide courgettes om er allerlei heerlijke gerechten mee te bereiden. En… als je even niet in de moestuin bent geweest liggen er enorme courgettes, tot een gewicht van 1 kilo op je te wachten, weliswaar zitten die vol zaden en zijn ze voor heel veel bereidingen ongeschikt, maar als je de zaden verwijdert kun je er nog prima een lekkere soep van maken.

De courgette is familie van de komkommer en een vruchtgroente van 20-25 cm lang. Door zijn neutrale smaak wordt deze groente vaak gecombineerd met andere groenten, kruiden en specerijen. Een gemiddelde courgette weegt tussen de 250 en 300 gram. De smaak is neutraal en wat vlak te noemen maar de courgette is een ster in je keuken. Deze groente neemt namelijk heel makkelijk smaken op en ziet er, zeker als je ze roostert of vult, lekker uit!

Van maart tot en met oktober komen de courgettes uit eigen land. Gedeeltelijk uit kassen en in de zomer van de volle grond. De rest van het jaar komt deze groente uit het buitenland. De courgette is een dankbare plant. Op een lekker zonnig plekje zonder natte voeten voelt hij zich het beste thuis. En zelfs in een grote pot met goede bemeste aarde kun je courgettes op het balkon telen.

Let bij het kopen van courgettes op de schil deze moet gaaf zijn zonder beschadigingen en plekjes. De courgette moet stevig aanvoelen en het kroontje met een stukje steel moet er nog aan zitten. Bewaar courgettes nooit in de koelkast. Op een koele plaats (12-15 °C) blijft de courgette ongeveer een week goed.

Kopen en bereiden
Reken op 250 g courgette per persoon. Was de courgettes voor gebruik en snijd de steelaanzet en het kontje eraf. Schillen is niet nodig en ook de witte zachte pitjes kun je gewoon eten.

Je kunt courgette in plakken gesneden bestrooien met Italiaanse kruiden en een er lekkere olijfolie over druppelen en vervolgens in een grillpan of op de barbecue roosteren. Maar deze groente leent zich ook uitstekend om te roerbakken of om in een stoofgerecht te verwerken. Vullen met rijst, couscous of gehakt is ook erg lekker. Courgette combineert goed met paprika, aubergine, champignons, uien en knoflook in de lasagne en pastagerechten.

Tips
• Verdeel eens wat plakjes courgette over de pizza’s of verwerk ze in hartige taarten.
• Courgettesoep is wel zo’n beetje de gemakkelijkste soep die je kunt maken:
courgetteplakken met bouillon en bijvoorbeeld een flinke eetlepel kerriepoeder of currypasta aan de kook brengen en 7 minuten zachtjes koken. Pureren met een staafmixer, op smaak brengen met zout en peper en klaar is je courgettesoep. Met deze basis kun je alle kanten heen. Voor een romige soep voeg je slagroom of crème fraîche toe. Ook in combinatie met tomaat en in een minestronesoep smaakt courgette heerlijk!
• Maak eens courgettelasagne en verdeel plakjes courgette met een tomatenbasissaus over de lasagnevellen.

Bereidingstijden
Stoven: ± 5-7 minuten
Roerbakken: ± 5 minuten
Grillen: ± 3 minuten per kant

Voedingswaarden per 100 gram (rauw):
29 kcal, 2 g eiwit, 0 g vet, 5 g koolhydraten en 0,5 g vezels

Meer recepten met courgette vind je hier:
Bonensalade met courgette en pesto
Kipcurry met zoete aardappel en courgette
Courgettesoep met geroosterde feta en peterseliedressing
Pittige kikkererwtenballetjes met spinaziesalade
Tagliatelle met geroosterde groenten