Voor deze filodeegtaart met ui, puntparika en feta gebruikte ik restjes die ik over had van een productie. Een aangebroken pak filodeeg, een beetje rimpelige puntpaprika en een restje feta dat nog in de koelkast lag. En het resultaat was een heerlijke hartige taart met een lekker knapperig korstje. Het fijne van filodeeg is dat het eigenlijk alleen maar knapperig gebakken moet worden, het hoeft niet zoals hartig taartdeeg, te garen. Daardoor wordt de bereidingstijd van zo’n taart met filodeegbodem flink verkort. Van het filodeeg dat ik nog had liggen waren de puntjes een beetje uitgedroogd. Die heb ik er vanaf gebroken en met de rest heb ik zo goed en kwaad als het ging de vorm bekleed. Daardoor werd het geen taart met een mooie strakke rand maar dat had in dit geval wel zo zijn charme. De smaak was er in ieder geval niet minder om!

Lunch- of hoofdgerecht voor 2-4 personen

4 grote vellen filodeeg
4 el olijfolie
3 uien, in halve ringen
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 rode puntpaprika, in ringen
4 eieren (M)
2 tl gedroogde oregano
100 g schapenfeta, verkruimeld
2 el kleine zwarte olijven zonder pit (bijv. de snocciolate van Ardoino)
Extra nodig: ronde lage taartvorm ø 28 cm, bodem bekleed met bakpapier en rand ingevet

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bekleed de vorm met de vellen filodeeg. Dit hoeft niet netjes leg ze gerust wat rommelig in de vorm. Bestrijk elk vel met een beet olijfolie.

Verhit de rest van de olie in een koekenpan en fruit de ui 3 minuten op een halfhoog vuur. Voeg de knoflook en de paprika toe en bak ze 5 minuten mee.

Klop de eieren los met de oregano en versgemalen peper en zout naar smaak. Schenk een klein beetje van het ei op het filodeeg en strijk het over de bodem uit.

Schep het uimengsel erop en schenk de rest van het ei erover. Verdeel de feta en de olijven erover en bak de taart in de voorverwarmde oven in 15-20 minuten lichtbruin en het ei gaar. Laat de taart 5 minuten rusten en snijd hem vervolgens in punten. Serveer de filodeegtaart met ui, puntpaprika en feta met een frisse groene salade (zie tip).

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd; ± 20 minuten

Variatietips
• Vervang de paprika eens door een kleine in plakjes gesneden courgette.
• Vervang de oregano door een gelijke hoeveelheid ras el hanout en je hebt ineens een heel andere taart.
• Ook sperziebonen of kleine broccoliroosjes kun je in plaats van de paprika toevoegen.