Zo’n flammkuchen met pompoen en champignons is net als hartige taarten en pizza’s uitermate geschikt om te maken als je eens een dag geen vlees wilt eten. Je kunt lekker variëren wat groente betreft en met peulvruchten, noten, kaas en/of ei kun je er een voedzaam gerecht van maken. Ik had nog een rol flammkuchendeeg liggen die op datum was dus werd het een flammkuchen. Maar met dezelfde vulling kun je ook een pizza beleggen of in combinatie met hartig taartdeeg, eieren en wat melk of room een hartige taart maken.

Hoofdgerecht voor 4 personen

4 el olijfolie
2 rode uien, in dunne partjes
500 g pompoenblokjes
250 g champignons, grote in vieren en kleine gehalveerd
1 teentje knoflook, gepeld
1 rol koelvers flammkuchendeeg à 260 g
125 ml crème fraîche
1 el pijnboompitten
1 el fijngesneden platte peterselie

Verwarm de oven voor tot 220 °C. Verhit 1 eetlepel van de olie en fruit de uien al omscheppend ± 3 minuten. Schep ze uit de pan.

Schenk nog 2 eetlepels olie in de pan en bak de pompoen al omscheppend ± 2 minuten. Voeg zout naar smaak en 75 ml water toe en stoof de pompoen nog 6 minuten met de deksel op de pan. Schep ze uit de pan.

Verhit de laatste lepel olie in de pan en bak de champignons ± 3 minuten al omscheppend op een hoog vuur. Knijp de knoflook erboven uit. Schep ze uit de pan.

Rol het deeg met het papier uit en leg het op de bakplaat. Bestrijk het deeg met de crėme fraîche maar laat de randen vrij. Verdeel er de pompoen, ui en champignons over.

Bestrooi met de feta, de pijnboompitten en versgemalen peper en zout naar smaak. Bak de flammkuchen met pompoen en champignons in 15 minuten lichtbruin en de bodem krokant. Knip of snijd de flammkuchen in stukken en serveer direct.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 15 minuten

Tips
• Voor extra groenten serveer je de flammkuchen met pompoen en champignons met een rucolasalade met tomaat.
• Beetje labne over van de labne met bloedsinaasappel? Strijk dat in plaats van de crème fraîche over de bodem uit.