Deze gebakken cavolo nero met citroen en chili serveerde ik met gnocchi. Door het toevoegen van citroen en gedroogde chilipeper krijgt de groente een lekkere frisse maar ook pittige smaak die goed combineert met de gnocchi waar ik ook een beetje van het citroensap doorheen roerde.

Hoofdgerecht voor 2 personen

200 g cavolo nero
1 gedroogde chilipeper
½ citroen
3 el olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, gesnipperd
300 g gnocchi
50 g geraspte Parmezaanse kaas

Was de cavolo nero, snijd de dikke nerven uit de bladeren en snijd de bladeren in repen van 1 cm breed.

Verwijder de zaadjes uit de gedroogde peper en hak de rest in stukjes. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil dun eraf en pers de vrucht uit.

Verhit 2 eetlepels van de olie in een ruime pan of wok en fruit de ui al omscheppend ± 3 minuten op een halfhoog vuur. Voeg de knoflook toe en fruit ± 2 minuten mee.

Schep de cavolo nero en de helft van de gedroogde peper erdoor en bak de kool ± 5 minuten al omscheppend mee totdat de kool net beetgaar is. Breng op smaak met versgemalen peper en zout en de helft van het citroensap. Proef en voeg naar eigen smaak eventueel nog extra chilipeper toe.

Kook intussen de gnocchi volgens de aanwijzingen gaar. Giet ze af en roer er de rest van de olie en de rest van het citroensap door.

Verdeel de gnocchi en de cavolo nero met citroen en chili over de borden en bestrooi met een beetje van de Parmezaanse kaas, citroenrasp en eventueel nog wat chilipeper. Serveer de gebakken cavolo nero met citroen en chili met de rest van de Parmezaanse kaas er apart bij.

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Variatietips
• In plaats van cavolo nero kun je ook gesneden boerenkool gebruiken.
• Eten er kinderen mee? Bak dan ¼ heel fijn gesnipperde paprika mee in plaats van de chilipeper.

Tip
Wanneer je ooit een paar peperplanten gehad hebt herken je dit verhaal vast. Aan het eind van het seizoen heb je zoveel pepers dat je echt niet weet wat je daar nu mee moet. Ik maak er sambal en harissa mee maar ik droog er ook altijd een stel. Ik vind het handig om op voorraad te hebben omdat je met een gedroogde peper (of een halve als je niet van zo heel erg peperig houdt) net even iets meer pit geeft aan stoofschotels, pasta’s en aan gerechten uit de Aziatische en Arabische keuken. Bovendien zijn ze veel lekkerder dan chilivlokken uit een potje en het ziet er ook nog eens leuk uit. Zo’n pot gedroogde hele pepers op je aanrecht.

Hoe droog je chili pepers?
Dat is heel eenvoudig. Knip of breek de rijpe pepers met de steeltjes eraan van de planten en leg ze, los van elkaar en op een droge plaats op een laag kranten. Keer de pepers af en toe en controleer of er geen pepers gaan rotten. Die moet je dan direct verwijderen en ik vervang de kranten dan door schone. Je kunt de verse pepers ook aan een draad rijgen en ze zo te drogen hangen. Laat de chilipepers liggen of hangen totdat ze droog zijn en bewaar ze in een pot.

Het allerbeste bewaar je ze in het donker maar ik vind het leuk om de pot op de aanrecht te zetten. Dan verbleken ze iets sneller maar dat doet niets af aan de smaak. En volgend jaar droog ik gewoon weer een nieuwe lading. De gedroogde pepers die ik dan nog over heb vermaal ik dan tot chilipoeder.