Dit gebakken courgette met ui en tuinbonen recept is eenvoudig te maken en staat in ± 20 minuten op tafel. Ik verslind de boeken van Ottolenghi. Zijn verrassende smaakcombinaties zijn enorm inspirerend voor mij. Ik zag op instagram een foto van een courgette gerecht uit zijn nieuwe boek Simpel langskomen en omdat ik nog een courgette had liggen raakte in direct geïnspireerd en maakte ik er dit lekkere bijgerecht mee.

Bijgerecht voor 2 personen

250 g tuinbonen (diepvries)
1 courgette
3 el olijfolie
1 grote ui, in 8 parten
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
1 tl ras el hanout
1 citroen, schoongeboend
2 takjes (paarse zoete) basilicum
extra nodig: fijne rasp

Kook de tuinbonen 8 minuten in water met zout. Giet ze af.

Was intussen de courgette, snijd de steelaanzet en het kontje eraf en snijd de courgette in stukken van ± 4 cm. Snijd de stukken in vieren.

Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui al omscheppend goudgeel en glazig. Voeg de courgette en de knoflook toe en bak ze op een hoog vuur al omscheppend lichtbruin maar niet helemaal gaar. De courgette moet een beetje bite houden!

Voeg de ras el hanout aan de ui en courgette toe en schep alles goed om. Zet het vuur onder de pan uit en schep de tuinbonen erdoor.

Schep gebakken courgette met ui en tuinbonen in een schaal. Bestrooi met versgemalen peper en zout en de basilicumblaadjes. Rasp citroenschil erboven en druppel er citroensap naar smaak over. Serveer direct.

Lekker met een vega hamburger en zoete aardappelfrieten.

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Tip
• Vervang het zout door zeezoutflakes, dat ziet er mooi uit en je hebt zo’n lekker ziltig knispertje tussen je tanden!
• Ik heb paarse basilicum in mijn kasje staan dus gebruik dat vaak in mijn recepten. Heb je dit nu niet in huis gebruik dan verse korianderblaadjes, grof geknipte bieslook of gewone basilicum.
• Houd je niet van tuinbonen? Ook sperziebonen of tuinerwtjes smaken er heerlijk bij.