Deze gebakken kikkererwten met ui, tomaat en koriander zijn heel eenvoudig te maken en met dit recept als basis kun je volop variëren. Ik ben dol op kikkererwten en gebruik ze dan ook veelvuldig in mijn recepten. Eens in de zoveel tijd haal ik een kilo gedroogde kikkererwten die ik dan in een keer kook en in porties invries. Heel handig en zoveel lekkerder dan kikkererwten uit blik of pot.

Ik heb een eenvoudig vacumeermachientje en dat is een van mijn fijnste keukenhulpjes. Bijna alles dat de vriezer in gaat vacumeer ik. De pakketjes worden kleiner en je hebt geen last van ‘deadfrost’ of uitdroging. Maar ook bijvoorbeeld het amandelmeel waarvan ik een kilo koop, verdeel ik in porties en vacumeer ik. Zo blijft dit kostbare meel langer goed. Enne als je je afvraagt wat die bloemetjes zijn tussen de koriander? Dat zijn korianderbloemetjes. Doorgeschoten koriander krijgt mooi fijn blad en witte bloemetjes die je gewoon kunt eten.

Lunchgerecht voor 4 of hoofdgerecht voor 2 personen

2 el olijfolie
2 uien, in boogjes
2 teentjes knoflook, gesnipperd
2 trostomaten, in kleine stukjes
300 g gekookte kikkererwten
2-3 tl ras el hanout
150 ml passata
100 ml water
4 pitabroodjes
10 takjes koriander

Verwarm de olie in een koekenpan en fruit de ui 2 minuten op een halfhoog vuur. Bestrooi de uien met zout naar smaak en bak de uien in 5-7 minuten op een heel laag vuur verder lichtbruin en glazig.

Voeg de tomaatstukjes toe en bak ze 5 minuten mee. Voeg de kikkererwten toen en bak alles ± 5 minuten.

Schep de ras el hanout, de passata en het water erdoor en breng alles aan de kook. Voeg versgemalen peper en zout naar smaak toe en laat het vocht op een laag vuur inkoken tot gewenste dikte.

Verwarm intussen de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pluk de blaadjes koriander van de steeltjes.

Roer de helft van de koriander door de kikkererwten en schep de kikkererwten in een schaal. Garneer met de rest van de koriander. Serveer de gebakken kikkererwten met ui, tomaat en koriander met het pitabroodjes.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Lekker variëren

• Bestrooi de kikkererwten met verkruimelde feta.
• Bak kleine stukjes kipdijfilet met de uien mee.
• Bestrooi de kikkererwten met geraspte belegen kaas en schuif kort onder de hete grill.
• Serveer er knoflookyoghurt bij.
• Bak voor meer kleur stukjes paprika met de uien mee.
• Schep er gekookte bloemkoolroosjes door.