De uiensoep voor deze gegratineerde uiensoep maakte ik in de Cook Expert van Magimix. Dit veelzijdige apparaat mag ik testen dus waar mogelijk gebruik ik hem voor de bereiding van de dagelijkse maaltijden. Afgelopen zaterdag maakte ik er een uiensoep in. In het geval van de soep hakt, fruit, kookt en suddert de machine voor je en met een waarschuwingssignaal laat de machine weten dat de soep klaar is! Heel handig op een drukke zaterdag! In het bijbehorende boek staat een recept maar omdat ik eigenwijs ben en eigenlijk altijd mijn eigen draai aan recepten geef werd het toch een iets andere soep. En omdat niet iedereen zo’n handige machine op het aanrecht heeft staan hierbij een ‘gewoon’ op het fornuis te bereiden versie!

Lunchgerecht voor 6 personen

2 el olijfolie
5 uien, in dunne ringen of gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
2 el bloem
100 ml rode wijn
1 liter runderbouillon (eventueel van tabletten)
1 stukje foelie
5 dikke sneetjes zuurdesembrood
100 g pittige kaas, geraspt
Extra nodig: 6 ovenvaste kommen

Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui met de knoflook, al omscheppend op een laag vuur, in ± 5 minuten goudgeel en glazig. Roer de bloem erdoor en bak 1 minuut mee.

Blus af met de wijn en roer goed door. Schenk de bouillon erbij en breng alles aan de kook. Voeg de foelie en versgemalen peper naar smaak toe. Breng de soep aan de kook en laat op een laag vuur ± 30 minuten zachtjes koken.

Rooster intussen de sneetjes brood lichtbruin en snijd ze in dobbelstenen. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Schep de soep in de kommen. Verdeel de broodcroutons en de kaas erover. Zet de kommen in de oven en laat de kaas in 4-5 minuten smelten.

Zet de hete kommen gegratineerde uiensoep met broodcroutons op een bord en serveer direct.

Bereidingstijd: ± 45 minuten

Tip
• Gebruik voor een vegetarische versie groentebouillon in plaats van runderbouillon.
• Maak kleine kommetjes soep en serveer ze als voorgerecht