Met deze gegrilde prei zet je een lekkere variatie op deze oer Hollandse wintergroente op tafel. Prei is gezond, lekker pittig van smaak en multi inzetbaar. Ouderwets gestoofd maar ook gewokt of gegratineerd een heerlijke groente. Nog meer lekkere preirecepten vind je deze maand in de Hallo Jumbo.

Bijgerecht voor 4 personen

4 preien
80 ml olijfolie
40 g walnoten, geroosterd
40 g belegen komijnekaas, in stukjes
1 teentje knoflook, gepeld
15 g platte peterselie, steeltjes en blad grof gesneden
Extra nodig: bakmatje, keukenmachine

Verwarm de oven voor tot 220 °C. Snijd de preien tot op de kern in en verwijder zo nodig de harde stang in het midden. Halveer de preien en snijd ze in de lengte in dunne repen. Was ze goed in ruim water.

Breng in een ruime pan water met zout aan de kook en blancheer de repen 2-3 minuten, spoel ze koud en laat ze goed uitlekken.

Verdeel ze over een met een bakmatje beklede bakplaat. Schep er 2 el olijfolie en versgemalen peper en eventueel een snuf zout door. Rooster de prei 10 minuten in de voorverwarmde oven. Schep de prei een keer om en rooster nog 10 minuten.

Hak intussen de walnoten met komijnekaas, de knoflook en de peterselie in een keukenmachine grof. Voeg 50 ml olijfolie toe en hak tot een grove pesto. Breng de pesto op smaak met versgemalen peper en serveer bij de geroosterde prei. Lekker met een (vegetarische) schnitzel of (vegetarische) gehaktbal en gebakken aardappelen.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 20 minuten