Met deze gemengde salade met kikkererwten en tulum kaas kom je makkelijk aan de door het Voedingscentrum voorgeschreven hoeveelheid groenten die je per dag moet eten toe! Zo’n salade is bij uitstek geschikt om alle restjes uit de koelkast op te maken. Bovendien is deze salade ook nog eens in 20 minuten klaar. Een echte salade om lekker buiten van te genieten. Laat de zomer maar komen!

Hoofdgerecht voor 2 personen

1 bosje radijs
250 g gekookte kikkererwten (eventueel uit blik)
2 teentjes knoflook, gepeld
geraspte schil van 1 schoongeboende citroen
3 el fijngesneden muntblaadjes
3 el fijngesneden platte peterselie
2 el extra vierge olijfolie
150 ml Turkse yoghurt
2 tl sumak
125 g bindsla, in grove stukken gesneden
4 trostomaten, in plakjes
50 g olijven zonder pit (zwart of groen)
125 g tulum kaas met nigellazaadjes
10 zure pepertjes of kleine augurkjes
1 flinke pluk pittige groene radijskiemen

Maak de radijs schoon en snijd ze in vieren. Spoel kikkererwten uit blik goed af en laat ze uitlekken.

Meng de kikkererwten met 1 uitgeperst teentje knoflook, 2 el van de munt, 2 el van de peterselie, de olijfolie, de helft van de citroenrasp en versgemalen peper en zout naar smaak.

Doe de yoghurt in een schaaltje en pers er 1 teentje knoflook boven uit. Bestrooi de yoghurt met versgemalen peper en zout en een snufje van de sumak.

Verdeel de bindsla, de tomaten, de kikkererwten, de olijven en de radijs over 2 grote borden.

Schep de tulum kaas in het midden en garneer de salade met zure pepertjes, de radijskiemen en de rest van de citroenrasp en groene kruiden.

Bestrooi met de rest van de sumak en naar wens met nog wat versgemalen peper. Serveer met het yoghurtsausje.

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Variatietips
Dit soort salades hebben talloze variatiemogelijkheden. Niet alleen wat de groente betreft maar ook voor de kaas zijn heel veel variaties te bedenken.

Denk aan bloemkool, wortel, komkommer, ijsbergsla, spinazie, fijngesneden andijvie. Ook bonen en peulvruchten zijn heel lekker is salades.

Wat de kaas betreft: vervang de tulum door feta, verse geitenkaas, mozzarella, ricotta of blokjes Goudse kaas het smaakt allemaal even lekker bij zo’n gemengd bord vol groenten.

Bestrooi de salade ook eens met grof gehakte noten of zaden.