Deze geroosterde bloemkoolsalade met zalm en sinaasappelmunt smaakt heerlijk op een warme dag als vandaag. De sinaasappelmunt heeft een bjizondere smaak die aan bergamot doet denken. Daardoor krijgt de salade meer pit. Ik serveerde hem met een lekker romig yoghurtsausje waaraan ik ook sinaasappelmunt heb toegevoegd. Serveer eventueel met flatbread of stokbrood.

Hoofdgerecht voor 2 personen

1 kleine bloemkool of een ½ grote
1 rode ui, in dunne boogjes
2 teentjes knoflook, gepeld
2½ el olijfolie
al-andaluskruiden naar smaak (of ras el hanout)
125 ml Griekse yoghurt
2 takjes sinaasappelmunt*, fijngesneden
½ granaatappel
1 el granaatappelazijn of rode wijnazijn
100 g gerookte zalm, in dunne reepjes
40 g rucola
Extra nodig: bakplaat met een bakmatje

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en schep ze met de ui, 1 uitgeperst teentje knoflook, 1 eetlepel olijfolie, de al-andaluskruiden en zout naar smaak door elkaar.

Verdeel ze over de met het bakmatje beklede bakplaat en rooster ze in de voorverwarmde oven in 20 minuten lichtbruin. Schep ze tussentijds eenmaal om.

Knijp 1 teen knoflook boven de Griekse yoghurt uit. Voeg de helft van de sinaasappelmunt en versgemalen peper en zout naar smaak toe. Roer het sausje goed door.

Haal de pitjes uit de granaatappel. Neem de bloemkool uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Neem daarvoor het bakmatje met de groenten van de bakplaat en laat ze op het aanrecht afkoelen.

Schep de geroosterde groenten met de rucola, de zalm en de granaatappelpitjes in een schaal door elkaar. Verdeel er de rest van de olie en de azijn over en bestrooi met versgemalen peper en zout naar smaak over.

Garneer met de rest van de sinaasappelmunt en schep de salade aan tafel om.

Bereidingstijd: ± 20 minuten + afkoelen
Oventijd: ± 20 minuten

* Sinaasappelmunt is te koop bij Albert Heijn.

Variatietips
• Geen granaatappel in huis? Je kunt ook grof gehakte geroosterde amandelen of geroosterde pijnboompitten gebruiken. Of snijd partjes sinaasappel in stukjes en schep die door de salade.
• Vervang de zalm eens door gerookte makreel, garnalen of verkruimelde feta of blokjes pittige kaas.