Voor vandaag hebben we geroosterde venkel met limoen-knoflookdressing op het menu staan. Dit groentegerecht is eenvoudig te maken, staat binnen een half uur op tafel (waarvan ook nog eens 15 minuten in de oven) en smaakt eigenlijk overal lekker bij. Of je nu vlees, vis, gevogelte of vegetarisch eet dit is een topper!

Bijgerecht voor 2 personen

2 grote venkelknollen
1 teentje knoflook, gepeld
3 el olijfolie
1 limoen
Extra nodig: bakplaat, aluminiumfolie, kwastje

Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand.

Snijd het stugge gedeelte van de groene stelen van de venkelknollen en houd eventueel het fijne blad apart. Was de knollen en snijd een dun plakje van de steelaanzet. Snijd de knollen elk in 8 parten.

Leg ze op met aluminiumfolie beklede bakplaat (doffe zijde van het aluminium naar boven).

Pers de knoflook boven de olie uit. Bestrijk de venkelparten dun met de olie. Bestrooi de parten met versgemalen peper en een beetje zout.

Schuif de venkel onder de hete grill in het middel van de oven. Rooster de venkel 7-10 minuten. Contoleer regelmatig of ze niet te donker worden.

Keer de parten venkel met een tang, bestrijk deze kant ook met de knoflookolie en bestrooi met versgemalen peper en zout naar smaak. Schuif de bakplaat weer onder de grill. Grill de parten in ± 5 minuten lichtbruin en gaar.

Rasp de groene schil van de schoongeboende limoen dun af en pers de helft van de limoen uit.

Klop het limoensap door de rest van de knoflookolie. Neem de parten venkel van het bakblik en verdeel ze over een warme schaal. Lepel er de rest van de olie over en bestrooi met de limoenrasp en eventueel venkelgroen.

Deze geroosterde venkel met limoen-knoflookdressing smaakt lekker met aardappelpuree bij een stukje gebakken zalm.

Bereidingstijd: ± 15 minuten
Oventijd: ± 15 minuten

Tip
Deze geroosterde venkel met limoen-knoflookdressing kun je goed voorbereiden. Bereid het gerecht dan tot het moment dat de groente de oven in gaat. De dressing en garnering kun je ook al voorbereiden. Limoenrasp die iets gedroogd is strooit mooier uit.