Ik ben dol op deze gevulde coeur de boeuf tomaten. Deze smakelijke tomaat dankt zijn naam aan zijn vorm. Coeur de boeuf betekent namelijk ossenhart. Deze tomaat heeft een heerlijke smaak en ziet er in pakken gesneden mooi uit. Daarom wordt hij eigenlijk altijd gebruikt in salades. Maar ik ben van mening dat als je ze vult en in de oven bereidt de lekkere zoete smaak nog beter tot zijn recht komt. Juist omdat deze tomaten zo groot zijn, zijn ze uitermate geschikt om te vullen. En je kunt ze ook nog eens goed van te voren voorbereiden, dan zet je ze drie kwartier voordat je aan tafel gaat in de oven en heb je je handen vrij voor andere zaken.

Hoofdgerecht voor 4 personen

4 grote coeur de boeuf tomaten
2 el olijfolie
1 (rode) ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
150 g mager rundergehakt
1½ el ras el hanout
1 blikje cannellini bonen à 310 g, afgespoeld met uitgelekt
1 klein blikje tomatenpuree à 70 g
150 ml kippenbouillon (eventueel van een tablet)
1 el fijngesneden korianderblad

Was en snijd de bovenste punt van de tomaten. Hol het onderste gedeelte uit. Dit gaat goed met een lepel. Doe het voorzichtig zodat je niet door de tomaat heen steekt. Hak dit uitgehaalde vruchtvlees met de zaadjes in stukjes.

Verhit de olie in een ruime koekenpan en fruit de ui met de knoflook op een halfhoog vuur ± 3 minuten al omscheppend.

Voeg het gehakt tot en bak het al omscheppend bruin en rul. Schep het gehakte tomatenpulp, de ras el hanout en versgemalen peper en zout naar smaak erdoor. Bak alles al omscheppend ± 2 minuten op een hoog vuur.

Voeg de bonen, de tomatenpuree en 100 ml water toe en bak de bonen en ± 3 minuten mee. Vul de tomaten met dit mengsel. Zet ze in de ovenschaal en schenk er 100 ml van de bouillon bij.

Zet de oven op 225 °C. Zet de ovenschaal direct in de oven en laat de tomaten ± 25 minuten garen.

Verhoog de temperatuur na 25 minuten naar 250 °C en schenk het laatste beetje bouillon over de tomaten in de schaal. Bak de tomaten nog 15 minuten. Bestrooi de tomaten met het korianderblad.

Serveer de gevulde coeur de boeuf met kruidige rijst (zie tip) en een gemende salade van kropsla, komkommer en olijven.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 45 minuten

Tip
Kruidige rijst
Kook 175 g basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Fruit intussen 2 in boogjes gesneden rode uien met 3 teentjes knoflook in 2 el olijfolie. Voeg 1 in kleine stukjes gesneden rode paprika toe en bak ± 5 minuten op een laag vuur mee. Voeg 1 eetlepel ras el hanout, 1 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel gemalen koriander en versgemalen peper en zout naar smaak toe en bak nog 1 minuut mee. Schep dit mengsel met 2 eetlepels fijngesneden koriander door de rijst. Schep een kopje of kommetje vol rijst, druk het aan en keer het kopje op een bord. Herhaal dit nog 3 keer.

Variatietips
• Extra pittig, voeg dan een half fijngesneden pepertje toe.
• Liever geen vlees? Ook met vegetarisch gehakt of fijngehakte tofu of tempeh smaakt deze gevulde coeur de boeuf erg lekker.
• Geen cannellini bonen in huis. Je kunt ze vervangen door andere peulvruchten. Ook linzen, kikkererwten en zwarte, witte, bruine of kidneybonen smaken er lekker in.