Deze gevulde pompoen met gehakt en witte bonen past goed bij de tijd van het jaar. Zo begin van de herfst worden er allerlei verschillende soorten pompoenen aangeboden. Deze veelzijdige groente is ook nog eens heel gezond. Dus de komende tijd zet ik die in het zonnetje. Voor vandaag een gevulde hokkaido. De hokkaido is een mooie oranje en relatief kleine pompoen die tegenwoordig het jaar rond verkrijgbaar is. Zo begin van het seizoen is het schilletje nog zo zacht dat je dat gewoon kunt eten. Ook als je deze pompoen voor de soep gebruikt kan hij er met schil en al in!

Hoofdgerecht voor 2 personen

1 kleine hokkaido pompoen
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
150 g mager rundergehakt
1 rode paprika, in stukjes
1 pot witte bonen à 360 g, afgespoeld en uitgelekt
1 blik tomatenblokjes à 400 g
½ el zoete paprikapoeder (of ¼ el zoete en een ¼ el pittige)
1 el pijnboompitten
5 blaadjes basilicum
Extra nodig: ovenschaal

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Was de pompoen, halveer hem en schraap de zaadlijsten uit de helften. Snijd een heel klein stukje schil van de onderkant van de helften zodat ze goed blijven staan.

Verhit de olie in een ruime koekenpan en fruit de ui met de knoflook, op een halfhoog vuur, in ± 5 minuten goudgeel en glazig. Voeg het gehakt toe en bak het al omscheppend rul. Bak de paprika 2 minuten mee.

Voeg de witte bonen, de tomatenblokjes, het paprikapoeder en versgemalen peper en zout naar smaak toe en breng alles aan de kook. Laat alles 1 minuut zachtjes koken.

Vul de pompoenhelften met het mengsel en zet ze in de ovenschaal. Schep door de rest van het bonenmengsel 1 blikje (van de tomatenblokjes) water en verdeel het mengsel rond de pompoenhelften.

Zet de schaal in de oven en laat de pompoen in ± 30 minuten gaar worden. Controleer de hoeveelheid vocht, voeg eventueel nog wat extra water toe. Dek, als het gerecht te donker wordt, de bovenkant losjes af met een stukje aluminiumfolie.

Verdeel de pijnboompitten ± 7 minuten voor het einde van de bereidingstijd over de ovenschaal en zet de schaal terug in de oven. Garneer de gevulde pompoen met gehakt en witte bonen met de basilicum en serveer met zwarte of witte rijst, pasta of gnocchi.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 30 minuten

Tip
Voor 4 personen? Neem dan 250 g gehakt en geef er nog een extra salade bij. Iedereen krijg dan 1/4 pompoen.