De spaghettipompoen heeft zijn naam te danken aan de structuur van zijn vruchtvlees. Deze ziet er na het bereiden uit als spaghetti maar heeft vanzelfsprekend wel de smaak van pompoen. Helaas kom je deze pompoensoort niet vaak tegen in de winkels. Hooguit een keer bij een natuurvoedingswinkel of biologische supermarkt. Vreemd eigenlijk want hij groeit in ons klimaat net zo goed al alle andere pompoenen. Dus heb je een stuk tuin over dan is het zeker de moeite waard op een paar zaden in de grond te stoppen. Met een beetje geluk kun je net als ik nog ver in de winter genieten van deze lekkere pompoenen.

Hoofdgerecht 2-3 personen

1 spaghettipompoen à ca. 1500 g
2 uien, in halve ringen
2 teentjes knoflook, gesnipperd
4 pomodoritomaten, in partjes
2 el olijfolie
2 tl gemalen koriander
2 tl gemalen komijn
10 takjes koriander
125 g buffelmozzarella

Verwarm de oven voor tot 175 °C. Halveer de pompoen en schraap de zaden eruit. Leg de helften met de snijkant naar beneden in de ovenschaal. Schenk er een laag water van 2 cm bij en laat de pompoen in de voorverwarmde oven in ca. 40 minuten gaar worden.

Pluk de blaadjes koriander van de steeltjes en snijd ze in reepjes. Snijd de steeltjes fijn en houd ze apart. Verhit intussen de olie in een braadpan en fruit de ui 5 minuten op een halfhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak 3 minuten mee. Schep de tomaten en de koriandersteeltjes erdoor en laat alles 10 minuten zachtjes stoven. Breng op smaak met de koriander, komijn en peper en zout naar smaak.

Steek een prikker in de pompoen om te controleren of hij gaat is. Neem ze uit de ovenschaal en gooi het water eruit. Leg de helften met de snijkant naar boven en trek het vruchtvlees met een vork los, bestrooi met peper en zout naar smaak en schep het naar een kant.

Schep het uienmengsel ernaast en pluk de mozzarella boven de helften in stukjes en verdeel de kaas erover. Zet de schaal nog 5 minuten in de voorverwarmde oven en laat de kaas smelten. Bestrooi met de verse koriander en serveer direct.

Bereidingstijd: ca. 25 minuten
Oventijd: ca. 45 minuten