Speciaal voor Sinterklaasavond een hartig banketletter recept. Gevuld met een lekker kruidig gehaktmengsel van rundergehakt, dadels, noten en specerijen. Eet hem met een salade als hoofdgerecht of serveer de letter in plakken gesneden als borrelhapje bij een glas (bisschops)wijn.

Hoofdgerecht voor 4-6 personen of borrelhapje voor 10-12 personen

5 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
300 g mager rundergehakt
1 kleine ui à 50 g, gesnipperd
100 g dadels zonder pit, in stukjes
100 g hazelnoten of pistachepitten (of half om half)
1 el ras el hanout
1 tl kaneelpoeder
25 g paneermeel
1 ei, losgeklopt
bloem om te bestuiven
½ el zwart en/of wit sesamzaad
Extra nodig: bakplaat bekleed met bakpapier

Verwarm de oven voor tot 210 °C. Laat de plakjes bladerdeeg los van elkaar ontdooien.

Meng het gehakt met de ui, de dadels, de noten, de ras el hanout, het kaneelpoeder, het paneermeel en de helft van het ei.

Leg de plakjes bladerdeeg op de met bloem bestoven aanrecht op elkaar en rol ze in de lengte uit. Vouw de lap in de lengte dubbel en rol verder uit tot je een lap van ± 10 x 50 cm hebt.

Rol het gehakt uit tot twee dunne worsten en leg het vleesmengsel op het midden van het bladerdeeg. Kneed de twee gedeelten samen. Sla één langste kant over het gehaktmengsel heen.

Bestrijk de andere rand van het deeg dun met ei en vouw ook over het gehaktmengsel heen en plak hem vast op de andere kant van het deeg. Vouw ook de uiteinden om en plak ze vast.

Leg de rol op de bakplaat en vorm er een S van. Bestrijk de letter met losgeklopt ei en bestrooi met het sesamzaad.

Bak de hartige banketletter in ± 25 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin en de vulling gaar.

Neem de hartige letter uit de oven en laat hem 10 minuten rusten. Serveer de letter als hoofdgerecht met een salade of snijd de letter in plakken en serveer ze bij een lekker glas (bisschops)wijn.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 25 minuten
Rusttijd: ± 10 minuten

Tips
• Maak dit hartig banketletter recept al op 4 december zodat de smaken zich goed kunnen vermengen met het gehakt. De hartige banketletter smaakt de volgende dag nog lekkerder. Zet de afgekoelde letter in de koelkast en warm hem de volgende dag 10 minuten in een voorverwarmde oven (200 °C) op.

• Stukje over? Verpak het goed of seal het in en leg het in de diepvries. In de diepvries kun je de banketletter nog makkelijk 2 weken bewaren. Warm de ontdooide hartige banketletter op zoals boven beschreven.