Voor vandaag maakte ik deze hartige broodtaart met Chinese kool. Omdat er nog steeds veel levensmiddelen in de vuilnisbak belanden een lekker recept waarin oud brood verwerkt wordt. Er zijn legio mogelijkheden voor oud brood. Je kunt er croutons van maken, wentelteefjes van bakken of tosti’s mee maken maar ook als taartbodem is oud brood een prima alternatief en bovendien heel makkelijk in gebruik. Ik had nog wat brood over van een fotoshoot, een brood zo groot als een voetbal dus daar snijd je flinke boterhammen van. Ideaal om de bodem van een grote taartvorm mee te bekleden. Samen met wat groenten die ik nog in de koelkast had liggen werd het een heerlijke hartige taart.

Voor 4-6 personen

6 grote boterhammen (van vloerbrood)
30 g gezouten boter
1 grote ui
1 teentje knoflook
1 Chinese kool
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels groene pesto
een flinke scheut kookroom
1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
50 g geraspte Parmezaanse kaas
versgemalen peper, zout
± 75 g geraspte belegen boerenkaas
extra nodig: lage taartvorm ø 30 cm, bakpapier

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Snijd de korstjes van de boterhammen.

Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet het papier en de randen goed in met boter. Verdeel de boterhammen over de bodem en zorg ervoor dat de randen van de vorm ook bedekt zijn. Druk het brood goed aan.

Pel en snipper de ui en de knoflook. Was de Chinese kool en snijd hem in dunne repen. Laat de groenten goed uitlekken.

Verhit de olie in een ruime koekenpan en fruit de ui met de knoflook goudgeel en glazig. Voeg de Chinese kool toe en bak hem in ± 7 minuten beetgaar.

Neem de pan van het vuur en schep er de pesto, de kookroom en de helft van de Parmezaanse kaas door. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Verdeel het mengsel over het brood in de vorm en bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas en de belegen kaas.

Bak de broodtaart in ± 25 minuten in de voorverwarmde oven af. Serveer de hartige broodtaart met Chinese kool met een gemengde salade en eventueel een merquezworstje.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 25 minuten

Variatietips
Door te variëren met de vulling kun je telkens weer een andere taart maken.
Kijk wat je op voorraad hebt en experimenteer!
• Vervang de Chinese kool eens door paprika en courgette, maar ook met prei, paddenstoelen, taugé en zelfs met zuurkool kun je een lekker taartje maken.
• Of gebruik aubergine met tomaat (wel de zaadjes uit de tomaten verwijderen anders wordt de vulling te nat).
• De groene pesto kun je vervangen door tomatenpesto, tapenade of tomatenpuree.
• Of maak een Indonesische taart en vervang de pesto door pindakaas en voeg een beetje sambal, komijn en koriander toe.