Voor deze hartige plaattaart met prei, biet en ricotta heb je slechte 8 ingrediënten nodig, is goed voor te bereiden en smaakt verrukkelijk. Neem deze lekkere taart mee voor een picknick of serveer hem als lunch of hoofdgerecht. Top hem af met wat gerookte zalm en serveer er een lekkere komkommersalade bij en je zet een complete maaltijd met voldoende groenten op tafel!

Lunch of hoofdgerecht voor 4-6 personen

2 dunne preien
1 teentje knoflook, gesnipperd
1½ el olijfolie
1 rol quiche-, hartig taartdeeg of bladerdeeg (koelvers)
2 eieren (M)
200 ml melk
150 g ricotta
2 gekookte kleine bieten (geel, rood of oranje), ontveld en in partjes
Extra nodig: lage rechthoekige taartvorm (± 40 x 25 cm)

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Snijd de preien in de lengte middendoor, was ze goed en snijd ze stukken van ± 10 cm. Bak de prei en de knoflook al omscheppend 5 minuten in de hete olie.

Bekleed de taartvorm met het deeg. Klop de eieren met de melk en versgemalen peper naar smaak los. Roer er de helft van de ricotta door en schenk het over de taartbodem.

Verdeel de prei en biet over de bodem en schep de rest van de ricotta in bergjes erop.

Zet de taart, op het rooster op de onderste richel in de voorverwarmde oven en bak hem in 35-40 minuten lichtbruin en gaar.

Laat de hartige plaattaart met prei, biet en ricotta 10 minuten rusten. Leg de zalm er in bergjes op en snijd hem aan. Lekker met een komkommersalade.

Bereidingstijd: ± 30 minuten + 10 minuten wachten
Oventijd: ± 40 minuten

Variatietips
• Vervang de prei door ± 5 in stukken gesneden bosuitjes.
• Ook lekker met zalm: verdeel 100 g gerookte zalm over de gebakken taart en garneer met dille.

Tips
• Laat de taart voor het aansnijden altijd minimaal 10 minuten rusten, hierdoor wordt de taart stevig en valt hij met het aansnijden minder snel uit elkaar.
• Deze hartige taart smaakt ook koud heel lekker. Snijd hem in stukken en verpak ze in afzonderlijk in bakpapier en aluminiumfolie en neem de taart goed gekoeld mee.