De asperges voor deze hartige taart met groene asperges en tomaat zijn van eigen oogst. ’t Blijft toch bijzonder zo je eigen asperges kunnen steken. Ze groeien bij mij niet onder verhoogde bedden dus blijven ze niet wit maar worden onder invloed van de zon groen. Groene asperges smaken wat kruidiger dan de witte en zijn uitermate geschikt om te verwerken in roerbakgerechten, pasta’s, soepen en zoals in dit recept hartige taarten.

Hoofdgerecht voor 2-3 personen

6 plakjes hartig taartdeeg (diepvries) ontdooid
bloem om uit te rollen
6 groene asperges (± 300 g)
1 grote rode ui of 2 kleine, in ringen
3 trostomaten (± 250 g, bijvoorbeeld Joyn)
125 ml crème fraîche
1 ½ el tomatenpuree
2 tl gedroogde oregano of 1 el fijngesneden verse oregano
75 g trappistenkaas, in piepkleine blokjes
4 eieren
125 ml halfvolle melk
Extra nodig: deegroller, bakplaat (25 x 35 cm) bekleed met bakpapier

Leg de plakjes deeg op een met bloem bestoven aanrecht op elkaar en rol ze uit. Bekleed de bakplaat met het deeg. Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Was de asperges en schil zo nodig het onderste gedeelte. Snijd de kopjes eraf (± 6 cm) en schaaf de rest in de lengte in dunne repen. Gebruik hiervoor een dunschiller of een mandoline.

Was en snijd elke tomaat in 6 partjes.

Verhit de olie in een koekenpan en bak de uienringen ± 3 minuten al omscheppend op een halfhoog vuur. Schep ze uit de pan.

Roer de crème fraîche met de tomatenpuree, de oregano en versgemalen peper en zout naar smaak door elkaar en strijk het uit over de deegbodem.

Verdeel de aspergerepen, en de gebakken ui over de taartbodem. Leg de tomaatpartjes en de aspergekopjes ertussen en strooi de kaas erover. Bestrooi met versgemalen peper.

Klop de eieren met de melk en zout naar smaak los en schenk het over de ingrediënten maar niet over de tomaatparten.

Bak de hartige taart met groene asperges en tomaat in ± 20 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin en gaar.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 20 minuten