Voor deze hartige tomatentaart met gorgonzola gebruikte ik tomaten van eigen oogst. Als je tomaten koopt zijn alle tomaten aan de tros min of meer tegelijk rijp. Ik heb wel acht soorten staan. Als eerst rijpt altijd de tomaat die het dichtste bij de steel zit dan de volgende en zo gaat het door. Meestal heb ik hooguit 3 tomaten per soort die ik kan plukken, En daarom heb ik eigenlijk nooit een hele berg tomaten van één soort. Maar dat is natuurlijk helemaal niet erg want zeg nou zelf, al die verschillende tomaten dat ziet er toch veel leuker uit?

Hoofdgerecht voor 4 personen

3 el olijfolie + extra om in te vetten
3 uien, in dunne boogjes
2 el balsamicoazijn
50 ml water
450 g tomaten, verschillende soorten
bloem om te bestuiven
6 plakjes hartig taartdeeg, ontdooid
6 el paneermeel
150 g gorgonzola, in stukjes
2-3 el fijngesneden basilicum
Extra nodig: ronde lage taartvorm ø 30 cm, bakpapier, deegroller

Verwarm de olijfolie in een ruime koekenpan en fruit de uien op een halfhoog vuur in 5-7 minuten lichtbruin en glazig.

Blus af met de balsamicoazijn en voeg 50 ml water en versgemalen peper en zout naar smaak toe. Laat het vocht op een laag vuur helemaal inkoken.

Verwarm intussen de oven voor tot 200 °C. Was de tomaten, snijd de grote in partjes en halveer de kleine tomaten. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet de rand in met olie.

Leg de plakjes bladerdeeg op een met bloem bestoven aanrecht versprongen op elkaar en rol ze uit tot een lap van ± 34 cm. Bekleed de vorm ermee en laat de overhangende randjes nog even zitten.

Bestrooi de bodem met het paneermeel. Verdeel er de uien en de gorgonzola over. Schep de tomaten erop met bestrooi met versgemalen peper naar smaak. Snijd het overhangende randje eraf.

Bak de taart in de voorverwarmde oven in ± 25 minuten lichtbruin. Neem de hartige tomatentaart met ui en gorgonzola uit de oven en laat hem 5 minuten staan. Strooi de basilicum erover. Snijd de taart in punten en geef er een lekkere gemengde salade erbij.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 25 minuten

Tip

Voorkom een natte en kleffe bodem

Tijdens het bakken van de taart laten de verse tomaten vocht los. Ik bestrooi de bodem van de taart met wat paneermeel zodat de bodem door het vocht uit de tomaten niet te klef wordt. Je kunt ook panko (Japans broodkruim) of broodkruim gebruiken.