Een heerlijke hummus maken is een kwestie van proeven! Ik maak hummus meestal eenmaal per week, vaak een dubbele portie omdat wij graag hummus eten. Als dip bij de borrel, hartig tussendoortje, op brood en in salades, die hummus gaat toch elke week weer helemaal op! Ik kook één keer in de twee weken een flinke portie kikkererwten en die bewaar ik dan in porties in de vriezer. Zo heb ik altijd zelf gekookte kikkererwten in huis.

Borrelhapje voor 4 personen

½ tl sesamzaad
3-4 volle el witte tahini
½ citroen, uitgeperst
1 klein teentje knoflook, gepeld
200 g gekookte kikkererwten (zie tip)
1-2 el extra vierge olijfolie
50 ml water
cayennepeper
1 takje verse koriander
extra nodig: keukenmachine of eventueel staafmixer

Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan totdat ze gaan springen en geuren. Schud ze op keukenpapier en laat ze afkoelen.

Pureer de kikkererwten met de tahini, het citroensap, 50 ml water, de uitgeperste knoflook, 1 el olijfolie in een keukenmachine tot een fijne puree. De machine moet lang draaien want de hummus moet mooi fijn en zalfig van structuur worden. Voeg als de hummus te dik is nog wat extra water toe.

Breng de hummus op smaak met zeezout en doe hem over in een schaal. Druppel een beetje olie en strooi het sesamzaad erover. Bestuif met cayennepeper. Bestrooi met grof geknipt korianderblad voor extra kleur. Serveer de heerlijke hummus met pide of zuurdesemstokbrood.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Tip
Kikkererwten uit blik zijn ‘not done’ bij het maken van hummus. Gewoon zelf koken en dan in porties invriezen (speciaal om hummus te maken)!
Week 300 g kikkererwten met ½ el bakpoeder 24 uur in ruim water. Giet het water de volgende dag af. Breng de kikkererwten met ruim vers water en 1 tl bakpoeder aan de kook en kook ze gaar. Reken op 30-45 minuten. De kikkererwten zijn gaar als je ze makkelijk uit het velletje kan drukken zonder dat je de erwten tot puree knijpt! Gebruik zoveel als je nodig hebt en vries de rest, in porties verpakt, in.

Variatietips
Met bovenstaande basishummus varieer ik er lustig op los.
• Steeltjes van de koriander of platte peterselie hak ik er regelmatig door.
• Voeg ook eens een lepeltje harissa aan de hummus toe.
• Ik heb ook al een keer hummus gemaakt met hazelnootolie, het hoort natuurlijk niet maar het was echt verrukkelijk!
• Ook met de garnering kun je alle kanten op. Granaatappelpitten, pijnboompitten, platte peterselie, gehakte walnoten of hazelnoten, sumak, baharatkruiden zo geef je telkens weer een ander smaakje aan je hummus.