Voor vandaag staat deze Italiaanse aspergetaart met serranoham op het menu. Een heerlijke taart waarvan de voorbereiding ± 20 minuten van je tijd kost. De oven neemt de rest van het werk uit handen. Gevuld met groene asperges, mozzarella en serranoham. En met een lekkere salade erbij ben jij klaar voor vanavond!

Hoofdgerecht voor 4 personen

1 rol hartig taartdeeg (400 g, koeling)
350 g groene asperges
3 eieren
75 g serranoham
1 mozzarellakaasje, in blokjes
30 g geroosterde pittenmix
Extra nodig: rechthoekige bakplaat met klein opstaand randje (34 x 20 cm)

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Haal het deeg 10 minuten voor het gebruik uit de koelkast.

Schil het onderste stugge stukje van de asperges en snijd er 2 cm af. Kook de asperges 5 minuten in water met zout naar smaak. Schep ze uit de pan. Klop de eieren met 50 ml koud water en peper en zout naar smaak los.

Rol het deeg uit en leg het op de bodem van het taartblik. Schenk het eimengsel erin. Verdeel de asperges en de ham erover.

Bak de taart 15 minuten in de voorverwarmde oven. Neem de taart uit de oven en verdeel de mozzarella en de helft van de pittenmix erover. Bak de taart in nog 10 minuten lichtbruin en gaar.

Neem de taart uit de oven en bestrooi met de rest van de pittenmix. Serveer voor voldoende groenten met een tomatensalade met rucola (zie tip).

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 25 minuten

Saladetip
Meng 75 g rucola met 300 g in partjes gesneden rijpe tomaten (bijv. Tasty Tom), 1 in ragdunne ringen gesneden rode ui met een dressing van 4 eetlepels extra vierge olijfolie, 1½ eetlepel balsamicoazijn en versgemalen peper en zout naar smaak. Garneer de salade met 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten.

Variatietips
• Vervang de groene asperges eens door geschilde en in de lengte gehalveerde witte asperges.
• Ook kleine bloemkool en/of broccoliroosjes smaken lekker in deze hartige taart.
• Of neem verschillende kleuren paprika en snijd deze in lange repen van 1 cm breed.