In deze Japanse omelet met zeewiersnippers gebruik ik onder andere dulse snippers als smaakmaker. Dit zeewier heeft een rokerige zoute smaak die een beetje aan bacon doet denken. Het sausje met Japanse Kewpee mayonaise en wasabi geeft deze omelet een romige maar ook een pittige twist.

Hoofdgerecht voor 2 personen

3½ el arachide- of zonnebloemolie
2 el dulse (zeewiersnippers)
100 g tofu, verkruimeld
1 (rode) ui, gesnipperd
200 g spitskool, fijngesneden
125 g ijsbergsla, ragfijn gesneden
2 el bloem
4 eieren
1 el Japanse sojasaus
2 el (Kewpee) mayonaise
2 tl wasabipasta
2 el yoghurt
2 bosuitjes, in dunne ringetjes

Verhit 1½ eetlepel van de olie in een koekenpan en bak de zeewiersnippers kort. Schep de tofu erdoor en bak kort mee. Breng op smaak met peper en zout en neem de pan van het vuur.

Verhit 1 eetlepel olie in een andere ruime koekenpan. Fruit de ui 3 minuten al omscheppend op halfhoog vuur. Voeg de spitskool toe en bak al omscheppend mee tot de kool zacht en beetgaar is.

Roer intussen de bloem met 2 eetlepels water in een kom los. Breek 1 ei erboven en klop het door het bloemmengsel. Voeg de rest van de eieren, de sojasaus en versgemalen peper en zout naar smaak toe.

Klop een sausje van de mayonaise, de wasabipasta en de yoghurt.

Voeg zo nodig nog wat olie aan de koekenpan met de gebakken kool toe en verhit de pan. Schenk het eimengsel in de pan en roer alles om.

Laat de onderzijde van de omelet lichtbruin bakken en keer hem vervolgens met een grote (spat)deksel. Bak ook de andere kant lichtbruin en de omelet gaar.

Schud de omelet op een groot bord of schaal en verdeel er zigzag de helft van de wasabisaus over.

Schep het tofumengsel op de omelet en strooi er de ijsbergsla en de bosuitjes over. Verdeel de rest van de saus er zigzag over of geef het er apart bij en serveer direct.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Tips
• Je kunt de zeewiersnippers ook vervangen door 50 g magere spekreepjes of hamblokjes.
• Ook met de topping kun je alle kanten op. Vervang de sla door taugé of dun geschaafde wortel en spits- of witte kool.
• Ook gebakken paddenstoelen zoals shiitakes smaken heerlijk in deze omelet.
• Druppel eventueel naar wens wat Japanse sojasaus over de omelet.

Meer lezen over dulse? Ga dan naar het blog dat ik schreef voor uitdekeukenvan8.nl