Voor mij is een kapucijnertafel of captains dinner echt jeugdsentiment. Mijn moeder maakte hem in de winter met kapucijners uit blik, van die stevige grijs-bruine erwten opgewarmd met het vet van uitgebakken vetspek. Dat uitgebakken spek werd dan soms met ook nog gehaktballetjes en lekker veel zuur bij de kapucijners geserveerd. Maar in de zomer was hij nog lekkerder want dan waren er verse kapucijners. Eerst met z’n tweetjes in de tuin zo’n enorme berg kapucijners doppen en dan ’s avonds met de hele familie smullen! Tegenwoordig kun je zomer en winter lekkere verse erwtjes uit de diepvries gebruiken. Daarmee staat een kapucijnertafel ook in de zomer binnen een half uur op tafel.

Hoofdgerecht voor 4 personen

250 g mager rundergehakt
2 tl harissa
nootmuskaat
25 g paneermeel
1 klein ei
4 uien
4 el zoetzure cocktail augurkjes
4 el zilveruitjes
8 el piccalilly en/of grove mosterd
2½ el olijfolie
125 g magere spekreepjes
800 g jonge velderwtjes (diepvries)

Meng het gehakt met de harissa een flinke snuf nootmuskaat, het paneermeel, het ei en versgemalen peper en zout naar smaak. Vorm er stuitergrootte balletjes van.

Pel de uien. Snipper 1 ui en snijd de rest in ringen. Verdeel de gesnipperde ui, de augurkjes, de zilveruitjes, de piccalilly en/of mosterd over schaaltjes.

Verhit 1½ eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin en in 7 minuten gaar.

Bak gelijktijdig de spekreepjes in een andere koekenpan knapperig uit. Schep ze uit de pan. Verhit het spekjes bakvet met 1 eetlepel olijfolie. Bak de uienringen al omscheppend lichtbruin en glazig.

Bereid de velderwtjes volgens de bereidingswijze. Serveer de velderwten met de gehaktballetjes, de spekjes, de gebakken en fijngesneden uien en het zuur.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Tips
Ook lekker met sojaspeklapjes
Snijd 250 g speklapjes in dobbelstenen. Schil 3 cm gemberwortel en rasp hem fijn. Schep de speklapjes met de gemberwortel, 1½ eetlepel honing, 2 eetlepels ketjap manis, ½ el olijfolie en peper en zout naar smaak door elkaar. Laat het vlees minimaal 15 minuten marineren.
Laat het vlees uitlekken maar vang het marinadevocht op. Verhit een koekenpan en bak het vlees op een hoog vuur al omscheppend bruin aan. Temper het vuur en voeg de rest van de marinade toe. Laat het vlees op een laag vuur nog ± 7 minuten zachtjes bakken.

Liever vegetarisch?
Vervang de gehaktballetjes dan door pittige vegetarische balletjes, de speklapjes door tofu en de magere spekreepjes door bijvoorbeeld zeewierstukjes of vegetarische spekreepjes.

Captains dinner
Een echt captains dinner (aan boord) werd gemaakt met gedroogde kapucijners, dat kan natuurlijk ook maar die moet je eerst een nacht laten weken. En ook de kooktijd is een stuk langer.