Voor deze kikkererwten-tomaatsalade met geroosterde paprika-yoghurtdressing kun je het beste de kikkererwten zelf koken. Dan smaakt de salade nog lekkerder. Bovendien kun je kikkererwten prima invriezen dus ik kook altijd een kilo gedroogde kikkererwten in één keer en vervolgens verdeel ik ze in porties van 250 gram en vacumeer ik ze in mijn superhandige vacumeermachientje.

Dat apparaat is trouwens mijn beste koop ooit. Wat een plezier heb ik ervan. Kliekjes over, even vacumeren en de diepvries is. Vis in de aanbieding? Ik sla lekker in en de rest gaat ook weer zo goed als luchtvrij de diepvries in. Nooit meer deadfrost en weggooien dat is er hier niet bij. Straks komen er weer grote hoeveelheden fruit en groenten uit de moestuin dan draait mijn machientje overuren. Ik zou echt niet meer zonder kunnen. Solis heeft er een aantal in verschillende prijsklassen in het assortiment en jullie begrijpen het vast al ik ben een enorme fan!

Maaltijdsalade voor 4 personen

3 kleine rode uien, gepeld en in ragdunne partjes
2 el witte wijnazijn
1 geroosterde rode paprika (uit pot)
200 g Turkse yoghurt 10% vet
2 teentjes knoflook, gepeld
500 g gekookte kikkererwten (zelf gekookt of uit blik)
7 cocktailtomaten, in vieren
½ komkommer, gewassen en in dunne plakjes
2 el extra vierge olijfolie
200 g feta, verbrokkeld
3 el fijngesneden muntblaadjes

Schep de ui met de azijn door elkaar en laat de ui 15 minuten marineren.

Snijd intussen de geroosterde paprika in stukken en doe ze met de yoghurt in de beker van de staafmixer. Pers de knoflook erboven uit. Pureer alles met de staafmixer.

Spoel de kikkererwten (als je kikkererwten uit blik gebruikt) in een zeef onder stromend water af en laat ze uitlekken.

Schep de kikkererwten met de ui met de azijn, de tomaten, de komkommer, olijfolie en versgemalen peper en zout naar smaak door elkaar.

Verdeel de salade over de borden bestrooi met de munt. Geef de feta en de geroosterde paprika-yoghurtdressing er apart bij. Serveer de kikkererwten-tomaatsalade met geroosterde paprika-yoghurtdressing met flatbread of pitabroodjes.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Variëren met bonen en peulvruchten

• Vervang de kikkererwten ook eens door verse of diepvries tuinbonen.
• Ook met jonge kapucijners (velderwtjes) uit de diepvries smaak de salade lekker.
• Of vervang de kikkererwten voor kidneybonen. Voeg dan in plaats van de komkommer 2 in stukjes gesneden avocado’s toe.