Met deze lauwwarme kikkererwtensalade met sperziebonen en burrata zet je eenvoudig een lekker lunch of hoofdgerecht op tafel. Burrata is zacht-romige Italiaanse kaasje en een bijproduct van de mozzarellaproductie. Een stukje mozzarellakaas wordt uitgetrokken tot een lapje en gevuld met een mengsel van room en in reepjes getrokken onverwarmde mozzarella. Het resultaat een bijzonder lekker kaasje met veel toepassingsmogelijkheden.

De allerlekkerste burrata at ik in Puglia bij de biologische l’Azienda Agricola Querceta in Putignano. Zo vers at ik nog nooit burrata!

Hoofdgerecht voor 2-3 en lunchgerecht voor 4 personen

350 g sperziebonen, afgehaald
2½ el olijfolie
1 ui, in dunne boogjes
1 teentje knoflook, gesnipperd
2 paprika’s (geel of rood), in dunne repen
2-3 takjes oregano
250 g gekookte kikkererwten
2 el balsamicoazijn
2 rijpe trostomaten, in dunne partjes
2 burrata kaasjes
2 takjes basilicum

Kook de sperziebonen in ruim water met zout in 5-7 minuten beetgaar. Giet ze af.

Verwarm gelijktijdig de olie in een ruime koekenpan en fruit de ui met de knoflook 3 minuten op een laag vuur. Voeg de paprika toe en bak 5 minuten op een halfhoog vuur mee.

Pluk intussen de blaadjes oregano van de steeltjes en hak ze fijn.

Voeg de kikkererwten, de oregano, versgemalen peper en (zee)zout naar smaak toe. Bak alles nog 3 minuten op een hoog vuur.

Schep de sperziebonen en 1 eetlepel balsamicoazijn erdoor. Verdeel de lauwwarme groenten en de tomaatpartjes over een schaal.

Trek de kaasjes iets uit elkaar en leg ze op de lauwwarme kikkererwtensalade met sperziebonen. Garneer met basilicumblaadjes. Druppel er nog wat balsamicoazijn en olijfolie over en serveer direct.

Lekker met een stuk zelfgebakken foccacia.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Tip
• Geen burrata? Je kunt ook (buffel)mozzarella, geitenkaas of feta bij de salade serveren.