Als ik tijd heb maak ik zelf kipsaté met pindasaus bij de bami of nasi. Zoveel lekkerder dan de kant en klaar gekochte spiesjes. En natuurlijk serveer ik hem met een home made pindasaus, ’t Is geen slank saus, zo’n pindasaus met kokosmelk, maar lekker dat hij is… Zo af en toe moet dat ook kunnen.

Voor 12 stokjes

400 g kippendijfilet
1 eetlepel ketjap manis
1 eetlepel vloeibare honing
3 el plantaardige olie1 sjalot, gesnipperd
4 teentjes knoflook, gesnipperd
1 kleine ui, in dunne boogjes
1 rode chilipeper
250 g geroosterde ongezouten pinda’s
1 tl trassi
2 el donkere basterdsuiker
250 ml kokosmelk
1 el limoensap
½ el geroosterd sesamzaad
extra nodig: 12 satéstokjes, keukenmachine

Leg de satéstokjes 30 minuten in een bakje met water. Snijd de kippendijfilet in kleine stukjes.

Roer een marinade van de ketjap, de honing, 1 eetlepel van de olie, de sjalot, 1 gesnipperde teen knoflook en versgemalen peper en zout naar smaak.

Prik de kip aan de stokjes, leg ze in een ruime schaal en schenk de marinade erover. Marineer het vlees ± 30 minuten. Keer de stokjes halverwege de marineertijd.

Verhit de olie in een wok of koekenpan en bak de uiboogjes al omscheppend lichtbruin. Schep ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Maak de rode peper schoon, verwijder eventueel voor een minder pittige satésaus de zaadjes. Hak de peper, met de rest van de knoflook, de pinda’s, de trassi, de basterdsuiker en zout naar smaak in de keukenmachine fijn.

Breng het mengsel met de kokosmelk en het limoensap aan de kook en kook het mengsel in tot een dikke saus.

Rooster de spiesjes in een grillpan rondom mooi bruin en in 5-6 minuten gaar. Lepel een beetje van de pindasaus erover en garneer met de gebakken uitjes. Lekker bij bami of nasi.

Bereidingstijd: ± 40 minuten (inclusief ± 30 minuten marineren)