Het voelt nog steeds al winter dus voor vandaag deze knolselderijschotel met wortel en spiegelei. De kruidige smaak van de knolselderij combineert uitstekend met de zoete smaak van de wortel. Met gebakken spiegeleieren en uitgebakken spekjes een heerlijk winters recept met een knipoog naar Pasen.

Hoofdgerecht voor 2-3 personen

½ knolselderij
1 winterwortel, geschild en in schuine plakjes van ½ cm dik
4½ el olijfolie
125 g magere spekreepjes
2 rode uien, in dunne partjes
350 g rösti (diepvries)
2-3 eieren (of 4-6 krieleieren)
1 el fijngesneden platte peterselie

Snijd de selderijknol in plakken van 1 cm dik, schil ze en snijd de plakken in puntjes.

Verhit 2 eetlepels van de olie in een braadpan en bak de knolselderij met de wortel al omscheppend 5 minuten op een hoog vuur. Voeg 100 ml water en een beetje zout naar smaak toe en laat de groenten nog 7 minuten met de deksel op de pan sudderen. Let op dat de groenten niet aanbakken, voeg eventueel nog een beetje water toe.

Verhit intussen ½ eetlepel van de olie in een koekenpan en bak de spekreepjes met de rode ui al omscheppend 7 minuten op een halfhoog duur. Schep ze uit de pan.

Bak gelijktijdig de rösti in de rest van de olie in ± 15 minuten al omscheppend lichtbruin. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Bak in het bakvet van de uitgebakken spekreepjes de spiegeleieren. Verdeel de rösti, de knolselderij en de wortel, het spek/uimengsel en de spiegeleieren over een schaal. Bestrooi met de peterselie en versgemalen peper naar smaak. Serveer de knolselderijschotel met wortel en spiegelei direct.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Tip
Dit gerecht kun je heel goed van tevoren maken! Wacht nog even met het bakken van de ui en de spekjes. Maak de knolselderijschotel met wortel en spiegelei zoals in het recept op het bakken van de eieren na en zet de schotel tot gebruik afgedekt met aluminiumfolie in de koelkast. Verwarm de oven voor tot 180 °C en laat het gerecht, afgedekt met het aluminiumfolie, in ± 25 minuten door en door warm worden. Bak intussen de ui met de spekjes en de spiegeleieren en verdeel ze met de peterselie over het gerecht.