Het basisrecept voor deze koude tomatensoep met pasta, zeekraal en zalm komt uit het kookboek van de Magimix Cook Expert. Het was het eerste recept dat ik in deze multifunctionele kokende machine maakte. In een half uur stond een lekkere romige soep op tafel zonder dat ik de soep heb hoeven doorroeren, controleren of het gas wel goed stond of moest pureren. Dat alles deed de Cook Expert voor mij. Je mikt alle ingrediënten in de metalen thermo kom van de machine, selecteert het programma en drukt op start! Met een half uur is je soep klaar en in die tijd heb jij je handen vrij om andere dingen te gaan doen. Voor diegene onder ons die geen Cook Expert hebben geef ik het recept voor bereiding in de pan. Heb je deze fijne machine wel in huis dan vind je het recept onderaan deze pagina. Ik heb de soep extra opgeleukt met een restje pasta van gisteren maar heb je dat niet, niet getreurd, onderaan de pagina geef ik ook nog een aantal tips voor lekkere topping.

Lunchgerecht voor 4-6 personen

1 kg rijpe vleestomaten
3 el olijfolie
1 kleine ui, grof gesneden
1 teentje knoflook, gesnipperd
500 ml water
1 tuinkruiden bouillontablet
1 el tomatenpuree
1 tl suiker
½ bosje basilicum
1 el crème fraîche
versgemalen peper
zout
restje pasta met zeekraal en zalm (± 4 volle eetlepels)
1 el geroosterde pijnboompitten
Extra nodig: staafmixer

Was de tomaten, halveer ze en snijd het lichte stukje van de steelaanzet eruit. Snijd de tomaten in kwarten.

Verwarm 1½ el olijfolie in een soeppan en fruit de ui met de knoflook al omscheppend 3 minuten. Voeg de tomaat toe en bak ze op en hoog vuur 3 minuten mee.

Voeg het water, de bouillontablet, tomatenpuree, suiker en basilicum (blaadjes en steeltjes) toe en breng alles aan de kook. Kook de soep 25 minuten met de deksel op de pan op een laag vuur.

Voeg de crème fraîche toe en pureer de soep met een staafmixer. Proef de soep en bren hem op smaak met versgemalen peper en zout naar smaak. Laat de soep in de koelkast door en door koud worden.

Schep de soep in de borden en verdeel er het pastamengsel en de pijnboompitten over. Druppel  vlak voor het serveren olijfolie naar smaak over de koude tomatensoep met pasta, zeekraal en zalm.

Tomatensoep bereiden in de Magimix Cook Expert

Doe de in vieren gesneden tomaten met de gehalveerde ui, het gehalveerde teentje knoflook, 1½ eetlepel olijfolie, het water, de bouillontablet, tomatenpuree, suiker en basilicum in de thermo kom van de Cook Expert. Selecteer het programma romige soep en zet de machine aan. Voeg 5 minuten voor het einde van de bereidingstijd de crème fraîche toe. Breng de soep op smaak en laat hem helemaal afkoelen. Schep de soep in de borden en verdeel er het pastamengsel, de pijnboompitten over. Druppel er vlak voor het serveren olijfolie naar smaak over.

Nog meer toppings

• Snijd ½ gewassen komkommer in kleine blokjes. Snijd 2 takjes basilicum fijn en schep het met 1 el kappertjes door de komkommer. Schep het mengsel in het midden van de soep, druppel er olijfolie over en bestrooi met versgemalen peper naar smaak.

• Meng 30 g rucola met 10 in vieren gesneden kerstomaatjes en 1 el geroosterde pijnboompitten. Verdeel het over de soep en druppel er balsamicoazijn en olijfolie naar smaak over.

• Rooster 5 groene met olijfolie bestreken asperges in een grillpan rondom totdat ze net gaar zijn en bruine streepjes hebben. Snijd ze in schuine stukjes van ± 5 cm. Rooster 1 in repen gesneden en met olijfolie bestreken rode paprika in de grillpan beetgaar. Verdeel de asperges en de paprika over de soep, bestrooi met versgemalen peper en schep in elk bord 1 el grof gehakte olijven zonder pit.

• Scheur 2 desem boterhammen in stukken en bak ze in 4 el olijfolie lekker krokant. Bak de laatste minuut met de croutons 1 in dunne plakjes gesneden teen knoflook mee. Halveer een rijpe avocado, wip de pit eruit, trek de schil eraf en snijd de helften in partjes. Verdeel de croutons, avocado en knoflook over de soep en druppel er naar wens nog wat olijfolie over.