Wij eten graag sla en rauwe groenten, bijna elke maaltijd wordt vergezeld van rauwkost of een salade zoals deze kropsla met komkommer en kruidenyoghurt. Omdat groenten eten belangrijk is en ik vaak hoor dat groenten saai zijn zet ik vanaf nu ook regelmatig eenvoudig te maken lekkere groentegerechten op deze site.

Bijgerecht voor 4 personen

1 komkommer
zout
1 krop sla, blaadjes losgehaald
150 ml Griekse of Turkse yoghurt
2 ½ el fijngeknipte bieslook
1 el fijngesneden platte peterselie
2 teentjes knoflook, gepeld
1 el kruidenazijn
1 rode ui, gesnipperd

Was de komkommer en schaaf er met een kaasschaaf in de lengte in lange dunne plakken van. Doe ze in een vergiet en bestrooi ze met zout. Laat de komkommer 10 minuten op een diep bord staan en schep af en toe om.

Haal de slabladeren los, was ze en droog ze in een slacentrifuge.

Schep 2 eetlepels bieslook met de peterselie, de uitgeperste knoflook, de azijn en versgemalen peper en zout naar smaak door de yoghurt.

Dep de komkommerplakken droog met keukenpapier. Verdeel de sla, komkommer en rode ui over en schaal. Lepel de yoghurt erover.

Bereidingstijd: ± 15 minuten

Variatietip:
• Vervang de kropsla ook eens door gemengde bladsla, veldsla of rucola.
• Liever geen grote bladeren op het bord, scheur dan de slabladeren in stukjes.
• Deze salade smaakt heerlijk bij een quiche of hartige taart.