Deze kruidige bloemkooltaart met cheddar wordt op smaak gebracht met één van de drie lekkere marinades van Sorgh & Hoop. Afgelopen jaar heb ik Sandra van Houwelingen leren kennen. Zij vertelt al sinds 1994 gepassioneerd het verhaal van de Surinaamse cultuur. Eerst als restaurant en nu met ‘Marinades met een missie’.

Vorige maand waren de marinades eindelijk klaar en stuurde zij mij de samples van de Javaanse, de Hindoestaanse en de Creoolse marinade. Vanzelfsprekend ging ik er direct mee aan de slag. De marinades zijn echte smaakmakers en je kunt ze op allerlei manieren gebruiken. In combinatie met kip, vlees, vis, schaaldieren en/of groenten. Bovendien zijn ze vegetarisch en halal gecertificeerd.

Natuurlijk kon ik het niet laten en verwerkte ik ze ook in andere gerechten dan Surinaamse. Zo ging de Hindoestaanse marinade gisteravond in deze kruidige bloemkooltaart met cheddar. Echt voor herhaling vatbaar!

Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen

1 rol vers bladerdeeg à 270 g
1 grote bloemkool
2½ el arachideolie
1 uien, in dunne boogjes
3 el Hindoestaanse marinade van tante Sita (Sorgh & Hoop)
4 eieren
150 ml slagroom
80 g in plakken gesneden cheddarkaas
2 bosuitjes, in schuine ringetjes
Extra nodig: bakblik van ± 24 x 35 cm

Neem de rol bladerdeeg ± 15 minuten van tevoren uit de koelkast. Snijd de roosjes van de bloemkool en halveer grote roosjes. Was de bloemkool en laat goed uitlekken.

Verhit de olie in een ruime braadpan en fruit de ui al omscheppend 3 minuten. Voeg de bloemkoolroosjes toe. Bak ze 3 minuten al omscheppend mee.

Voeg de Hindoestaanse marinade en 200 ml heet water toe en stoof de bloemkool nog 5 minuten. Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Klop intussen de eieren met de slagroom en peper en zout naar smaak los. En snijd de kaas in repen van 1 cm.

Laat de bloemkool iets afkoelen en rol het deeg uit. Leg het deeg met het bakpapier op het bakblik. Snijd het deeg en het papier zo nodig bij.

Verdeel de groenten en de bosui over de taartbodem. Schenk het eimengsel erover. Leg de repen kaas er kruiselings op.

Bak de taart, in de voorverwarmde oven, in ± 20 minuten mooi goudbruin en gaar.

Neem de taart uit de oven en laat hem 5 minuten rusten. Snijd de taart in stukken en eet warm of lauwwarm. Lekker met een groene salade.

Tips
• De marinades van Sorgh & Hoop zijn onder andere te koop bij Marqt. Kijk voor meer verkoopadressen en recepten op www.sorgenhoop.nl.
• Zijn ze nog niet bij jou in de buurt te koop? Gebruik dan bijvoorbeeld een Indiase of Thaise currypasta naar eigen smaak.
• Voor een extra pittige vulling voeg je naar wens 1-2 theelepels sambal brandal of oelek aan de kruidige bloemkooltaart met cheddar toe.
• Ook met belegen kaas of verkruimelde feta smaakt deze taart lekker!