Voor deze labne met bloedsinaasappel en hazelnoten werd ik geïnspireerd door José van Mil’s heerlijke hangop/labnerecept op www.uitdekeukenvan8.nl. Hier geeft zij ook nog eens heel veel tips voor het maken van zoete en hartige hangop/labne .

Omdat ik dol ben op de smaak van bloedsinaasappel heb ik een variant bedacht met deze frisse zoetzure sinaasappels. Gegarneerd met hazelnoten, rash el hanout, sumak, zwart sesamzaad en een beetje verse koriander zette ik een heerlijke fris-kruidige labne op tafel. Lekker met rauwe groenten en/of Arabisch platbrood.

Voorgerecht, borrelhapje of tussendoortje voor 8-10 personen

1 l Turkse yoghurt 10% vet
3 bloedsinaasappels
30 g hazelnoten
1 el oranjebloesemwater
2 teentjes knoflook, gepeld
1½ tl rash el hanout
2 tl sumak
2 tl (zwart) sesamzaad, geroosterd
fijngesneden korianderblad
Extra nodig: vergiet, stuk kaasdoek of een schone theedoek

Laat de yoghurt in het met doek beklede vergiet in ± 5 uur uitlekken.

Boen 2 van de sinaasappels schoon onder stromend water en rasp de oranjerode schil dun eraf. Pers de 3 sinaasappels uit.

Breng het sap aan de kook en laat het op een laag vuur inkoken tot een dikke siroop. Neem de pan van het vuur en roer de rasp en het oranjebloesemwater erdoor.

Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan totdat de noten gaan geuren, schud ze op keukenpapier.

Pers de teentjes knoflook boven de uitgelekte yoghurt uit er roer ze met versgemalen peper en zeezout naar smaak door de yoghurt.

Verdeel de yoghurt over een schaal of mooi bord. Schenk er het ingekookte sinaasappelsap over. En roer het met een vork een beetje door de yoghurt.

Verdeel de hazelnoten, de rash el hanout, de sumak en het sesamzaad over. Bestrooi met de koriander.

Serveer deze labne met bloedsinaasappel en hazelnoten als dip met Arabisch platbrood en/of rauwe groenten als komkommer, bleekselderij, wortel en bloemkoolroosjes.

Bereidingstijd: ± 15 minuten
Wachttijd : ± 5 uur

Tip
Druppel er een ook eens groene geurige olijfolie over.