Ik ben dol op stoofvlees en er staat nu een lekkere lamstagine met amandelen en abrikoos te pruttelen. Het huis vult zich met de heerlijke kruidig zoete geur van dit vleesgerecht en wat ik straks over heb vries ik in voor een volgende keer. Altijd handig om een lekker stoofgerecht op voorraad te hebben. Is dat ook jou idee? Zorg er dan voor dat je het gedeelte dat je wilt invriezen apart houdt want anders blijft er, omdat het zo lekker is, misschien niet voldoende over. Heb je een CookExpert van Magimix? Onderaan het recept vind je een tip hoe je dit gerecht in de CookExpert kunt bereiden!

Hoofdgerecht voor 4 personen

3 el olijfolie
750 g ontbeende lamsbout, in dobbelstenen
2 uien, gesnipperd
1 el fijngesneden verse gemberwortel
3 teentjes knoflook, gesnipperd
50 g blanke amandelen
2 tl gemalen koriander
1 tl gemalen komijn
½ tl kaneelpoeder
1 el ras el hanout
1 vlees- of lamsbouillontablet
1 schoongeboende sinaasappel, schil geraspt en uitgeperst
75 g gedroogde abrikozen
½ granaatappel
5 takjes koriander

Verhit de olie in een ruime braadpan en bak het vlees al omscheppend bruin. Voeg de ui, de gemberwortel en de knoflook toe en bak al omscheppend 5 minuten mee.

Voeg de amandelen toe en bak ze 2 minuten mee.

Bestrooi alles met de koriander, komijn, kaneel, de ras el hanout en versgemalen peper naar smaak. Verkruimel de bouillontablet erboven en voeg de sinaasappelrasp, het sap en ½ l heet water toe. Breng alles aan de kook.

Schep de abrikozen erdoor en voeg zout naar smaak toe. Stoof het vlees op een laag vuur in 2½ – 3 uur helemaal gaar.

Haal intussen de pitten uit de granaatappel en snijd de blaadjes koriander fijn.

Garneer de lamstagine met de granaatappelpitten en de koriander.

Serveer deze lamstagine met amandelen en abrikoos met couscous en gebakken groenten (zie tip).

Serveertip
Gebakken groenten
Bak 2 in boogjes gesneden uien met 1 in stukken gesneden rode paprika, 1 in halve plakken gesneden courgette en 1 in halve plakken gesneden aubergine al omscheppend 5 minuten in 3 eetlepels olijfolie. Pers 1 flinke teen knoflook erboven uit en bak al omscheppend nog 3 minuten. Breng op smaak met versgemalen peper en zout en bestrooi met verse koriander.

Magimix CookExpert tip
Deze lamstagine met amandelen en abrikoos kan ook goed in de Magimix CookExpert bereid worden. Doe de ui met de gember, knoflook en olie in de kom. Stel het expertprogramma in op 5 minuten op 110 °C roerstand 1A en fruit de ui met de gember en de knoflook aan. Voeg het vlees toe en bak het 7 minuten op 110 °C 1A. Voeg de rest van de ingrediënten, op de granaatappel en de koriander na, toe en stel de CookExpert in op 2 uur, op 95°C roerstand 1A. Controleer de gaarheid van het vlees na 2 uur en verleng de bereidingstijd met telkens ½ uur totdat het vlees helemaal gaar is.