Lavacakejes of moelleux aux chocolat, je kunt mij er voor wakker maken! Zo lekker die krokante buitenkant waar dan die zacht romige chocolade uit loopt. Het maken van het beslag is redelijk eenvoudig te maken maar dan komt het cruciale punt van deze spannende cakejes. Ze moeten de oven in en dan net lang genoeg bakken zodat de buitenkant zo stevig is dat hij heel blijft bij het storten maar dat als je je lepel er in zet dat er een heerlijke zachtromige chocoladevulling uitloopt. Dan pas is het een echt lavacakeje! Goed bestuiven en de juiste temperatuur is heel belangrijk. Meet desgewenst de temperatuur van je oven eens na. Het recept van deze variatie met zoute karamel maakte ik vorig jaar voor Jumbo.

Nagerecht voor 4 personen

1 el cacaopoeder
145 g boter
125 g pure smeltchocolade
2 eieren
2 eidooiers
125 g suiker
2 el bloem
30 ml slagroom
snufje zeezout
1 tl poedersuiker
4 bollen roomijs
Extra nodig: mixer met gardes + 4 ingevette kleine ovenschaaltjes (inhoud 150 ml)

Bestuif de ovenschaaltjes met de cacaopoeder en schud het overtollige cacaopoeder eruit.

Smelt 125 g boter op een laag vuur. Voeg de smeltchocolade toe en roer totdat de chocolade geheel is opgenomen. Neem de pan van het vuur.

Klop de eieren met de eidooiers en 60 g van de suiker met de mixer met gardes tot een dik, romig en lichtgeel mengsel.

Klop het chocolademengsel erdoor. Spatel de bloem erdoor en doe het mengsel over in de schaaltjes. Zet ze 1 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 230 °C.

Snijd 20 g van de boter in stukjes. Doe 65 g suiker in een steelpan en voeg 3 el water toe. Laat de suiker op een halfhoog vuur oplossen, roer niet in de pan! Laat de siroop op een halfhoog vuur koken, de siroop zal langzaam goudgeel kleuren en karameliseren, roer nog steeds niet in de pan. Zet zo nodig het vuur iets lager. Als de karamel goudbruin is roer je stukjes boter erdoor. Neem de pan van het vuur en voeg de slagroom en een snufje zeezout toe. Roer goed door.

Neem de schaaltjes uit de koelkast en maak met een lepel een kuiltje in de chocolade. Schep er 1 el karamel in. Bak de lavacakejes in 7-8 minuten in de voorverwarmde oven totdat de buitenkant stevig is maar de binnenkant nog zacht. Keer ze op de borden, bestuif met een beetje poedersuiker en schep het ijs erop.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 8 minuten

Tip
Maak de lavacakejes van te voren en zet ze tot gebruik in de koelkast. Leg gelijk tijdens het voorverwarmen van de oven een bakblik op het rooster. Zet de bakjes op het voorverwarmde bakblik zo bakt de onderzijde van het gebak mooier!