Lemoncurd is een zoetzure spread gemaakt van citroen, suiker, boter en ei. Door het mengsel au bain-marie te verwarmen bindt het ei en krijg je een mooie crème-achtige spread. Heerlijk op een geroosterde boterham, scones, beschuit, in de yoghurt, over ijs en verwerkt in gebak. Ik gebruik het vaak in taarten.

Voor 1 pot

2 kleine biologische citroenen
75 g boter
100 g witte basterd suiker
2 eieren
Extra nodig: 1 goed schoongemaakt pot met deksel

Boen de citroenen goed schoon onder stromend water. Rasp de schil van de citroenen er dun af en pers de vruchten uit. Zet een pan water op het vuur met een kleine pan er in (au-bain-marie) en laat de boter op een laag vuur smelten.

Voeg de suiker, de citroenrasp en sap toe en roer alles goed door. Klop de eieren goed los en voeg ze, al roerende, beetje bij beetje aan het botermengsel toe. Blijf roeren.

Als het water langzaam aan de kook komt dikt het mengsel in. Blijf roeren tot het een mooie dikke crème ontstaat. Schenk de lemoncurd in de pot.

Bewaar de lemoncurd in de koelkast. De lemoncurd is ongeveer 1-2 weken houdbaar.

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Tip
Maak ook eens orangecurd, vervang de citroenen door 1 sinaasappel.