Voor dit linzen met paprika, spruitjes en kaas recept maakte ik gebruik van groenten die nog in de groentelade lagen. Twee puntpaprika’s, een half zakje spruiten, drie regenboogwortels en met wat magere spekreepjes, een stukje witschimmelkaas en linzen werd het een heerlijk stoofpotje. Gedroogde peulvruchten heb ik altijd in huis en omdat je linzen zonder te weken kan gebruiken was de keuze niet zo heel moeilijk. Het uiteindelijke resultaat: een lekker winters groentestoofpotje!

Hoofdgerecht voor 2-3 personen

1 el olijfolie
50 g spekreepjes
2 uien, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
3 cm gemberwortel, geschild en gesnipperd
2 puntpaprika’s, schoongemaakt en in ringen
200 g Puy linzen, gecontroleerd op steentjes en gewassen
200 g (regenboog)wortels, geschild en in plakjes
800 ml groentebouillon (eventueel van tabletten)
250 g spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
100 g witschimmelkaas zoals camembert of brie, in stukjes
1½ el platte peterselie, fijngehakt

Verhit de olie in een braadpan en bak de spekreepjes al omscheppend ± 3 minuten. Voeg de ui, de knoflook en de gemberwortel toe en bak ze ± 5 minuten op een halfhoog vuur al omscheppend mee.

Voeg de paprika toe en bak ± 3 minuten mee. Schep de linzen erdoor en voeg de bouillon toe. Breng alles aan de kook en kook de linzen in ± 20 minuten net gaar. Schep 10 minuten voor het einde van de bereidingstijd de wortelplakjes en de spruitjes erdoor.

Schep de linzen met de groenten op de borden en verdeel er de kaas en de peterselie over. Serveer de linzen met paprika, spruitjes en kaas met een stuk desembrood.

Bereidingstijd: ± 35 minuten

Variatietip
Je kunt de linzen ook vervangen door linzen of andere peulvruchten uit blik of pot (± 400 g). Spoel ze goed af en laat ze uitlekken. Voeg de wortels, paprika en spruitjes en de peulvruchten tegelijk toe en kook ze met 500 ml bouillon beetgaar.