Wanneer je de bieten voor deze little gemsalade met chioggia biet en ricotta een dag van tevoren kookt heb je in 15 minuten een lekkere lunchsalade op tafel staan. Ik maakte hem toen de daslook in bloei stond maar die is inmiddels weer aan het opladen voor volgend jaar. Gelukkig staat nu de bieslook in bloei en de mooie lila bloemetjes doen het ook goed in deze lekkere salade. Vanzelfsprekend kun je de salade ook met rode biet en een andere soort groene sla maken!

Lunchgerecht voor 2 personen

6 chioggia bieten
4 el olijfolie extra vierge
1 el wittewijnazijn
1 el grove mosterd
1 tl vloeibare honing
1 kropje little gem
150 g ricottakaas of zelfgemaakte verse geitenkaas
1 el fijngeknipte bieslook (of 1 klein in reepjes gesneden daslookblad)
1½ el geroosterde pijnboompitten
2 bieslookbloemen (of daslookbloemen)
Extra nodig: een snelkookpan of stoompan

Kook de bieten in een snelkookpan in ± 30 minuten of stoom ze in een stoompan in ± 1 uur gaar. Laat ze afkoelen.

Klop een dressing van de olijfolie, azijn, mosterd, honing en versgemalen peper en zout.

Was en snijd de little gem in repen. Verbrokkel de ricotta of verse kaas. Ontvel de bietjes en snijd ze in parten.

Verdeel de sla, de bietjes en de kaas over 2 borden. Klop de dressing nog even door en lepel hem over de salade.

Bestrooi de salade met de pijnboompitten en pluk de bloemetjes boven de borden van de steeltjes. Serveer de little gem salade met chioggia biet en ricotta naar wens met stokbrood, desembrood of platbrood.

Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten

Tips

• Kook de bieten een dag van tevoren dan staat de salade in 15 minuten op tafel!
• Wil je lekker snel klaar zijn gebruik dan kant en klaar gekookte rode bietjes.
• Je kunt deze salade in plaats van de dressing ook serveren met (daslook)pesto.