Voor deze madeleines met chocolade en sinaasappel zijn eieren onontbeerlijk. Ze geven lucht en smaak aan de madeleines en maken ze lekker smeuïg. Door het beslag te laten rusten krijg je een beter resultaat. En met dit madeleine recept als basis kun je allerlei leuke variaties verzinnen. Madeleines vind ik het lekkerst als ze net zijn afgekoeld. Ze hebben dan een lekkere krokante buitenkant en zijn vanbinnen heerlijk smeuïg en zacht.

Voor ± 36 madeleines

90 g boter + extra om in te vetten
2 tl honing
90 g bloem
1 tl bakpoeder
2 eieren (M)
85 g suiker
2 tl sinaasappelrasp
1 tl cacaopoeder
Extra nodig: zeef, mixer met garde(s), madeleinevorm met 12 holletjes, taartrooster

Smelt de boter op een laag vuur. Neem de pan van het vuur, laat de boter iets afkoelen en roer de honing erdoor. Laat de boter afkoelen tot kamertemperatuur.

Zeef de bloem met het bakpoeder en een snufje zout. Klop de eieren lichtgeel en luchtig. Spatel het bloemmengsel, de suiker en de sinaasappelrasp erdoor. Schenk het botermengsel erbij en spatel het erdoor.

Schep 100 g van het beslag in een andere kom, zeef de cacaopoeder erboven en spatel het door het beslag.

Doe het beslag over in een spuitzak en zet de zak dichtgedraaid in de kom of beker (zie tip). Laat het beslag 2-3 uur rusten op kamertemperatuur. Vet de madeleineholletjes dun in met boter.

Verwarm de oven voor tot 175 °C. Spuit in elk madeleinevormpje een bodempje beslag (zie tip) en bak de madeleines in 5-7 minuten lichtbruin en gaar. Laat ze op en rooster afkoelen.

Laat de vorm ook afkoelen. Als de vorm is afgekoeld herhaal je de handeling maar je hoeft de vorm dan niet meer in te vetten.

Bewaar madeleines op een schaal, in een trommel of doos wordt de buitenkant snel zacht en sticky!

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Wachttijd: ± 2-3 uur
Oventijd: ± 7 minuten (afhankelijk van de grootte van de vorm 2-3 x)

Tip
• Zet de spuitzak in een hoge beker (bijvoorbeeld de beker die bij je staafmixer hoort) en vouw de rand om de beker heen naar buiten. Vul de zak en sluit de beker af met bijbehorende deksel of draai de zak zicht.
• Spuit niet teveel van het beslag in de vormpjes, de madeleines rijzen enorm, een klein laagje, iets minder dan voor de helft gevuld is vaal al voldoende!
• Ik heb hier een vorm gebruikt met holletjes van ± 5 cm lengte. Gebruik je er één met kleinere of grotere holletjes dan heb je meer of minder muffins van deze hoeveelheid beslag.

Variatietips
• Voor naturel madeleines laat je de sinaasappelrasp en chocolade achterwege.
• Voeg voor citroenmadeleines de rasp van 1 schoongeboende biologische citroen aan naturelbeslag toe.
• Dip de afgekoelde madeleines ook eens in gesmolten pure chocolade en laat de chocolade op bakpapier drogen.
• Verwarm 2-3 eetlepels gezeefde jam of confiture en bestrijk de madeleines ermee.