Een week voor kerst staat bij ons meestal mincemeat taartjes maken op het programma. Met kant-en-klare of zelfgemaakte mincemeat maakt je deze heerlijke kleine taartjes voor bij de thee of koffie. Het fijne van deze taartjes is dat je ze makkelijk een week van te voren kan maken, ze worden er alleen maar lekkerder van. ’t Is alleen een beetje moeilijk om van deze lekkere kleine taartjes af te blijven…

Voor ± 12 taartjes

1 sinaasappel
50 g blanke amandelen
150 g koude boter + extra om in te vetten
225 g tarwebloem + extra om te bestuiven
zout
25 g witte basterdsuiker
1 eierdooier
100 g cranberry’s
450 g mincemeat
1 el pijnboompitten
poedersuiker
Extra nodig: 12 ronde en/of ovale taartvormpjes met schulprandje (ø 6 cm)

Boen de sinaasappel onder stromend water schoon en rasp de oranje schil dun af. Maal de amandelen fijn. Snijd de boter in stukjes.

Meng de rasp, met de gemalen amandelen, de bloem, zout naar smaak en de suiker in een kom. Wrijf met de toppen van de vingers de boter erdoor tot een kruimelig mengsel ontstaat.

Roer de losgeklopte eierdooier erdoor en houd er 3 eetlepels van het kruimelmengsel apart voor over de helft van de taartjes. Kneed de rest van het mengsel met koele hand tot een soepel deeg. Verpak het in huishoudfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.

Vet intussen de taartvormpjes in met boter. Hak de cranberry’s grof en schep ze door de mincemeat. Rol van het deeg ± 12 balletjes en bekleed de ingevette vormpjes ermee. Vul de taartjes met het mincemeatmengsel.

Kneed de restjes deeg door elkaar en rol nogmaals uit. Steek er met de koeksteker 6 sterren uit. Leg ze op de bovenkant van 6 taartjes.

Meng de pijnboompitten door het kruimelmengsel en bestrooi de rest van de taartjes ermee. Zet de taartjes 15 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor tot 190 °C.

Bak de taartjes in ± 20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze iets afkoelen en wip ze met behulp van een vork uit de taartvormpjes. Laat ze op een taartrooster helemaal afkoelen. Bestuif de taartjes vlak voor het serveren met poedersuiker. Deze taartjes kun je 3 dagen van te voren maken.

Bereidingstijd: ± 40 minuten
Wachttijd: ± 45 minuten
Oventijd: ± 20 minuten

Tips
• Mincemeat is rond kerst te koop bij delicatessenwinkels maar je kunt het ook zelf maken. En als je dat eenmaal gedaan hebt wil je nooit meer iets anders. Een van de ingrediënten is niervet. Dit is te koop bij een goede slager. Je moet het meestal wel van tevoren bestellen. Maar je kunt ook margarine gebruiken.
• Een recept voor homemade mincemeat vind je ook in de recepten van deze maand.